Nová iniciativa Svatého stolce ve vztazích s Čínou

20.1.2007 

Papež Benedikt XVI. hodlá napsat list všem katolíkům v Čínské lidové republice. Oznamuje to dnešní sdělení Tiskového střediska Svatého stolce, jež bylo vydáno na závěr porady o situaci katolické církve v kontinentální Číně, která se konala na přání Benedikta XVI. 19. a 20. ledna ve Vatikánu pod vedením státního sekretáře kardinála Tarcisia Bertoneho. Porady se účastnili někteří představitelé Čínské biskupské konference (z Hongkongu, Makaa a Taiwanu) a další osoby, které pro Svatý stolec zblízka sledují čínskou otázku.

?Jednání zúčastněných přineslo široce pojatou i podrobnou diskusi, která se vyznačovala přímostí a bratrskou srdečností,? stojí v prohlášení vatikánského tiskového střediska. ?Ve světle pohnutých dějin církve v Číně a hlavních událostí posledních let byly zkoumány ty nejzávažnější a nejnaléhavější problémy, které vyžadují odpovídající řešení ve vztahu k základním principům božského založení církve a k náboženské svobodě. S velikým uznáním bylo vzato na vědomí oslnivé svědectví biskupů, kněží a řeholníků, kteří bez ústupků a někdy za cenu velkého utrpení zachovávají věrnost Petrovu stolci."

Svatý stolec dále sděluje, že bylo s velkou radostí konstatováno, že takřka všichni biskupové a kněží dnes žijí ve společenství s papežem. Kromě toho byl s překvapením zaznamenán početný nárůst církevního společenství, které je také v Číně povoláno být svědkem Krista, dívat se kupředu s nadějí a vyrovnávat se s novými výzvami, kterým čelí společnost.

Z množství příspěvků jednotlivých účastníků vyplynula vůle pokračovat v cestě uctivého a konstruktivního dialogu s čínskými vládními představiteli, aby byla překonána minulá nedorozumění. Bylo vyjádřeno přání dosáhnout normalizace vztahů na různých rovinách za účelem dosažení mírumilovného a plodného života víry v církvi a pracovat společně ku prospěchu čínského lidu a míru ve světě.

Svatý otec, píše se v závěru vatikánského tiskového prohlášení, byl podrobně informován o návrzích, které uzrály během této porady, a rozhodl se napsat list adresovaný všem katolíkům v Číně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.