Nový rumunský velvyslanec při Svatém stolci

20.1.2007 

Nový rumunský velvyslanec při Svatém stolci, pan Marius Gabriel Lazurca dnes dopoledne předal papeži Benediktovi XVI. své pověřovací listiny. Země, v které se asi 80 procent obyvatel hlásí k pravoslaví, nedávno oslavila svůj vstup do Evropské unie. Papež se tohoto faktu dotkl ve svém projevu před rumunskou delegací. Zmínil se také o výzvách globalizace a ekumenizmu.

Rumunsko má křesťanské kořeny, které se spolupodílely na formování evropské civilizace, a proto může stále přispívat k budování takové Evropy, která nebude ?jen ekonomickou silou a velkým trhem materiálních hodnot a konzumu, ale místem politického, kulturního a duchovního rozvoje, aby připravila nadějnou budoucnost příštím pokolením,? zdůraznil Svatý otec.

Už dlouhý čas se Rumunsko snaží o ?hlubokou obnovu společnosti, snaží se vyléčit minulá zranění, dává všem možnost těšit se ze základních svobod a čerpat z ekonomických a společenských procesů,? vyjádřil své uznání papež. Zároveň však vyzval odpovědné politické představitele, aby věnovali svou pozornost také ?potřebě solidarity mezi jednotlivými vrstvami ve společnosti a snažili se zabránit tomu, aby v době globalizace nevznikla propast mezi obyvateli, kteří mají legitimní přístup k materiálním hodnotám z ekonomického rozvoje, a těmi kteří jsou neustále vytlačováni na okraj, kteří jsou vyloučeni z tohoto procesu, jak to vidíme v mnoha moderních společnostech,? vyjádřil své přání papež Benedikt XVI.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.