Desatero tématem Dne židovsko-křesťanské reflexe

18.1.2007 

V Itálii se včera již po osmnácté slavil Den židovsko-křesťanské reflexe. Letošním tématem bylo první přikázání Desatera Božích přikázání ?Nebudeš mít jiného boha kromě mě?. Předmětem letošních diskusí je tedy právě desatero, které je společné jak pro židy, tak i pro křesťany. Dokument k tomuto dni vydal biskup Vincenzo Paglia, předseda Komise pro ekumenizmus a dialog Italské biskupské konference, společně s rabínem Giuseppem Larasem, předsedou sdružení italských rabínů.

Při této příležitosti zorganizovala komunita Sant´ Egidio na půdě italského senátu malé sympozium, kterého se zúčastnili jak významní představitelé Katolické církve, tak také izraelský velvyslanec při Svatém stolci nebo izraelští a italští rabíni. Téma akce znělo: ?Víra izraelského národa a lidstvo. Přínos judaizmu současnému světu.?

Účastníci setkání zdůraznili, že na poli vztahů mezi židy a křesťany je především důležité se navzájem dobře poznat. Jen tak mohou být setřeny předsudky, které přetrvávají mezi vyznavači těchto náboženství. Proto mezináboženský dialog musí vycházet z úcty k Bohu. Hlavní izraelský rabín Yona Metzler vyjádřil svou radost z dobrých vztahů mezi židy a křesťany a dodal: ?Nikdy nebyly tyto vztahy lepší.?

Setkání se zúčastnil také předseda Komise pro náboženské vztahy s judaismem, kardinál Walter Kasper. Ten se mimo jiné zmínil o tom, že vztahy mezi křesťany a židy mají eschatologický charakter. ?Půjdeme bok po boku až do konce času. Je to jedinečný vztah, protože židovství stojí u kořenů křesťanství,? uvedl kardinál.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.