Začal Týden modliteb za jednotu křesťanů

18.1.2007 

Dnešním dnem byl zahájen Týden modliteb za jednotu křesťanů, který potrvá do 25. ledna. Tomuto tématu papež Benedikt XVI. věnoval včerejší promluvu při generální audienci. Dnes se při té příležitosti setkal s prefektem Kongregace pro východní církve, kardinálem Ignácem Muossa I Daoudem.

Téma letošního týdne modliteb zní: ?I hluchým dává sluch a němým řeč.? Program, který společně vyhlašují Světová rada církve a Papežská rada pro jednotu křesťanů, letos vychází z potřeb a zkušeností křesťanů v jihoafrické oblasti Umlazi nedaleko Durbanu. V rámci modlitebního týdne jsou křesťané různých církví zváni k setkáním nad biblickými texty, k modlitbě a diskusím.

Msgr. Eleuterio Francesco Fortino z Papežské rady pro jednotu křesťanů k tomu vysvětluje, jak vznikl program letošního Týdne modliteb:
?V Jižní Africe, kde to téma vzniklo, je církev poznamenána tamější situací a křesťané z této oblasti mají dojem, že se dostatečně nehovoří o takových problémech, jako je rasismus, vykořisťování, chudoba, nedostatek lékařské pomoci a jiných životních potřeb. A také lze v tomto kontextu pozorovat určitou ostýchavost v citlivých otázkách jako je AIDS. Proto se domnívali, že je třeba nejen mluvit, ale zároveň i naslouchat tomu, co nám Bůh říká i v těchto lidských potřebách.?

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.