Mše k 25.výročí smrti prvního prefekta Kongregace pro nauku víry

11.1.2007 

Ve středu 10.ledna večer se v bazilice sv.Petra konala mše sv. u příležitosti 25.výročí smrti chorvatského kardinála Franjo Šepera, odvážného svědka evangelia v období totality a prvního prefekta zreformovaného posvátného oficia čili Kongregace pro nauku víry po 2. vatikánském koncilu v letech 1968 - 1981. Eucharistii předsedal nynější prefekt Kongregace pro nauku víry kard. William Lewada a kázal záhřebský arcibiskup kard. Josif Bozanič. Ten ve své homilii mimo jiné připomněl:

?Pro mnohé věřící byla přítomnost kardinála Šepera v Římě mocným znamením naděje a opory. S ním bylo v kontaktu mnoho biskupů a kněží z zemí, v nichž byla církev zbavena náboženské svobody. K němu se mohli obracet všichni ti, kteří byli konfrontováni se státními ateistickými systémy a hledali někoho, kdo by jim správně porozuměl a dal jim nový podnět k životu blahoslavenství ve věrnosti Svatému Stolci a Petrovu nástupci.?

Na začátku této bohoslužby bylo přečteno poselství, které zaslal Benedikt XVI. do Záhřebu u příležitosti tamějších oslav 5.ledna. Svatý otec ve svém poselství připomíná kardinála Šepera jako ?pastýře a teologa? schopného ?spojovat dobrotu, prostotu a rozhodnost? jak ve své neúnavné práci pro chorvatský lid v těžkých a náročných dobách komunistické totality, tak také během své moudré a pevné služby ve vedení Kongregace pro nauku víry během třech pontifikátů?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.