Benedikt XVI. hovořil o nutnosti více pochopit hodnotu a motivace manželství

11.1.2007 

Benedikt XVI. se dnes ve Vatikáně setkal se zaměstnanci a představiteli městského, provinčního a krajského úřadu na tradiční výměnu novoročních blahopřání. Hromadné audienci v Klementinském sále apoštolského paláce předcházelo osobní setkání Svatého Otce s primátorem města Říma Waltrem Veltronim, předsedou provincie Řím Enricem Gasbarrou a hejtmanem kraje Lazio Pierem Marazzem. Benedikt XVI. se ve své promluvě k představitelům těchto třech samosprávných úřadů pozastavil u témat, která v současné době hýbou veřejným míněním. Jedním z nich je návrh zákona v italském parlamentu, který má favorizovat partnerská soužití nesezdaných, k nimž chtějí některé politické strany přidružit také soužití osob s homosexuální orientací. Právě v souvislosti s těmito debatami řekl dnes Benedikt XVI. mimo jiné, že je ?nebezpečné a kontraproduktivní poskytovat právní ochranu jiným formám soužití než je rodina založená na manželství?.

?Manželství a rodina dnes potřebuje být lépe pochopena ve svých vnitřních hodnotách a autentických motivacích, přičemž velké pastorační nasazení Církve musí za tímto účelem dále růst. Rovněž tak je nezbytná rodinná a pro-rodinná politika, která je z dvojího hlediska součástí odpovědnosti, kterou nesete. Jde jednak o zvyšování iniciativ, které mohou ulehčit tíživou situaci mladým manželům při zakládání rodiny, a pak přivádět na svět a vychovávat děti, usnadňovat zaměstnanost mladých lidí, zpřístupňovat pokud možno ceny za bydlení, zvyšovat počet mateřských škol. Jako nebezpečné a kontraproduktivní se naopak jeví návrhy, které směřují k poskytování nepatřičného právního uznání odlišným formám soužití, což nevyhnutelně vede k oslabení a destabilizaci legitimní rodiny založené na manželství.?

Benedikt XVI. dále zmínil svou nedávnou návštěvu v římské charitní jídelně pro bezdomovce na Colle Oppio, nejstarším z mnoha zařízení tohoto druhu v Římě, na jehož vzniku a činnosti se podílí také římský magistrát.

?Nemohu se přitom neradovat z dlouholeté aktivní spolupráce mezi církevními organizacemi vašimi úřady při ulehčování a odstraňování mnohých forem ekonomické, ale také lidské a citové chudoby, která postihuje značný počet osob a rodin, zejména mezi imigranty.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. na tradičním novoročním setkání s představiteli úřadů magistrátu města Říma, provincie Řím a kraje Lazio.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.