Proběhne už 93. světový den uprchlíků

11.1.2007 

V neděli 14. ledna proběhne Světový den migrantů a uprchlíků. Tématem jsou otázky spojené se stále se zvyšujícím počtem celých rodin běženců. Pro ně je třeba zajistit reálnou možnost, aby se mohly zapojit a uchytit ve společnosti, zdůraznila Nadace Migrantes. K této příležitosti vydal papež Benedikt XVI. poselství.

"Papežské poselství k 93. světovému dni běženců a uprchlíků klade důraz na roli sdělovacích prostředků, protože otázky spojené s problematikou rodin utečenců jsou velmi aktuální," sdělil Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Agostino Marchetto. Podle jeho slov, je právě toto důvod proč Svatý otec nejprve poukázal na obtíže, kterým je v dnešní době rodina vystavena a pak zdůraznil, že církev musí usilovat o obranu rodiny, chránit ji především v kontextu migrace tam, kde ve společnosti prožívá odmítnutí, nebo kde zahraniční studenti žijí v podmínkách krajní nouze. "Papež výslovně odkazuje na Mezinárodní dohodu o ochraně práv všech pracujících utečenců a jejich rodin. Právě tato dohoda vytváří jistý rámec také pro ochranu těchto rodin. Tato dohoda je však jen prvním krokem, po kterém musí následovat síť služeb, různých sdružení a pastorálních center," zdůraznil arcibiskup.

Arcibiskup Agostino Marchetto nám odpověděl i na otázku, proč se domnívá, že papež Benedikt XVI. klade tak velký důraz právě na těžké podmínky utečeneckých rodin: "Opravdu je dnes možné pozorovat jisté snahy vytvořit nějakou strukturu, která by řešila problémy spojeté s rostoucím množstvím přistěhovalců." Podle slov arcibiskupa mnozí uprchlíci hledají útočiště před násilím a ohrožením života a to způsobuje sociální a politické napětí, které média dostatečně neberou do úvahy. Přitom je vidět, že existuje nedostatečné finanční humanitární zázemí, "takže se zhoršují životní podmínky lidí v utečeneckých táborech, zvláště žen a dětí, a zvyšuje se nebezpečí zneužití těchto osob," dodává arcibiskup Agostino Marchetto.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.