Mimořádné zasedání polských biskupů ke kauze Wielgus

11.1.2007 

Situace polské církve, která je důsledkem událostí uplynulých dní. Takové téma bude na pořadu dne během zítřejšího mimořádného zasedání Polské biskupské konference ve Varšavě.

?Když se ohlédneme na to, co se událo, musíme pokorně děkovat Bohu, že navzdory všemu nakonec zvítězila pravda,? uvedl předseda této konference msgr. Józef Michalik. ?Je třeba děkovat za to, že se msgr. Wielgus rozhodl rezignovat a papeži Benediktovi XVI. za to, že jeho rezignaci okamžitě přijal a tak přispěl při ozdravení této situace,? řekl agentuře SIR Michalik. Zároveň zdůraznil, že ?pro křesťana, kněze a biskupa existuje jen jedna etika. Lež je vždy zlem. Zlem je také to, když někdo spolupracuje s nečestnými lidmi z nečestných důvodů.?

Rozvířila se také debata nad novinářskou etikou. Způsob, jakým média referují o těchto událostech, znepokojil Asociaci polských novinářů. Ta ve svém nedávném prohlášení apelovala na ?profesionální novinářská pravidla?. Podobně také apoštolský nuncius v Polsku msgr. Józef Kowalczyk prohlásil, že ?média by se měla cítit odpovědná za způsob, jakým je odhalován obsah dokumentů komunistického režimu, aby zbytečně nebyly poškozovány jednotlivé osoby.?

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.