Maltézský velmistr podpořil ideu zvláštního statutu Jeruzaléma

9.1.2007 

Požadavek zvláštního statutu Jeruzaléma, svatého města tří náboženství a vlasti dvou zdůraznil velmistr Řádu maltézských rytířů Andrew Bertie. V sídle tohoto suverénního rytířského řádu na římském Aventinu dnes přijal 96 akreditovaných velvyslanců.

Velmistr Bertie zopakoval přání Svatého stolce, aby do Jeruzaléma měli volný přístup poutníci z celého světa. Zároveň ohlásil, že letos v říjnu povede osobně mezinárodní pouť do Svaté země.

V projevu maltézského velmistra k diplomatům zazněly dále obavy o vývoj situace v některých oblastech světa. Zmínil zejména smrt novinářů v oblastech válečných konfliktů, obchod s lidmi nebo hrozbu střetu mezi náboženskými kulturami. Signály naděje vidí Andrew Bertie naopak v nedávné cestě papeže Benedikta XVI. do Turecka.

Maltézský velmistr představil diplomatům humanitární akce podporované řádem na celém světě od rekonstrukce New Orleansu po súdánský Dárfúr, od Rumunska po Pákistán. Pod záštitou maltézských rytířů pracuje více než 11 tisíc lékařů, zdravotníků a dobrovolníků, kteří se věnují péči o nakažené virem HIV, o malomocné, uprchlíky a sirotky. Andrew Bertie připomněl, že humanitární aktivita se v poslední době stává módní záležitostí, která je často zneužívána k politickým nebo ekonomickým cílům. Jak řekl, maltézští rytíři jsou náboženským bratrstvem, jehož členové žijí svou křesťanskou víru ?jako způsob života ve službě druhým, chudým a nemocným, v duchu pravé humanity, která spatřuje Boží obraz v trpícím člověku bez ohledu na jeho rasu, původ nebo náboženství.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.