Zkonfiskované svatyně a školy budou vráceny

18.12.2003 

Irácká vládní rady jmenovaná Spojenými státy rozhodla, že všechny Husajnovým režimem zkonfiskované svatyně, mešity a církevní školy budou vráceny původním majitelům. Rada rozhodla také o tom, že všechny náboženské společnosti působící na území Iráku mají od nynějška svobodu ve volbě způsobu i obsahu svého učení. Podle informací agentury AsiaNews byla rozhodnutí schválená 5. listopadu teprve v těchto dnech veřejně oznámena.

Většina hlasů Vládní rady během zasedání na začátku listopadu anulovala všechna rozhodnutí bývalého režimu, kterými se konfiskovaly a zavíraly církevní koleje, semináře, mešity, instituty a školy. Vedle toho bylo deklarováno, že nový ústava Iráku musí zaručit volnost a autonomii všem náboženským školám. Irák a Jordánsko jsou tak v současné době jedinými muslimskými zeměmi, ve kterých existuje svoboda náboženského vyučování.

Sadámova vláda roku 1974 zestátnila celé školství a rok na to také všechny soukromé nemovitosti. Po rozhodnutí vládní rady se katolické církvi vrátí 15 škol a jezuity vedená univerzitní kolej.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.