Prohlášení Polského episkopátu k odstoupení Varšavského arcibiskupa

7.1.2007 

V souvislosti s odstoupením arcibiskupa Stanislava Wielguse z úřadu Varšavského Metropolity vydalo prezidium Polské biskupské konference následující prohlášení:

"Církev v Polsku dnes potřebuje pokorně a v pravdě pohlédnout na svou minulost, přítomnost i budoucnost. Arcibiskup Wielgus dobrovolně podal demisi z úřadu, který mu byl svěřen, vzhledem k vážným obviněním vysloveným na jeho adresu. Za toto rozhodnutí zřeknout se úřadu, které je svědectvím starosti o dobro Církve, mu patří slova uznání. Také rozhodnutí Svatého Otce Benedikta XVI. o přijetí této demise bylo výrazem starosti o pokojnou pastorační činnost Církve v Polsku. Prosíme pracovníky sdělovacích prostředků, aby uznali rozhodnutí arc. Wielguse a vyhnuli se takovým výkladům této události, které by se míjely s pravdou. Vybízíme všechny věřící, aby se snažili přijmout tuto obtížnou zkušenost v duchu víry a aby svou modlitbou objali Církev, která je v Polsku."

Prohlášení podepsal biskup Jozef Michalik, předseda Polské biskupské konference a další členové předsednictva Polské biskupské konference

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.