Arcib. Wielgus: Ublížil jsem církvi

6.1.2007 

Nový varšavský arcibiskup Stanisław Wielgus se přiznal ke spolupráci s tajnou policií Polské lidové republiky. V listu adresovaném věřícím varšavské arcidiecéze vyjádřil lítost nad tím, že se zapletl do kontaktů s bezpečnostními službami minulého režimu a že v posledních dnech tuto spolupráci popíral. Arcibiskup doznal, že jeho kontakty s tajnou policiií ublížily církvi:

?Znovu jsem jí ublížil, když jsem v posledních dnech tváří tvář vzrušené mediální kampani popíral fakta o této spolupráci. To ohrozilo věrohodnost slov lidí církve, včetně kněží a biskupů, kteří mi projevili solidaritu. Vím, že pro mnohé z vás, bratři a sestry, tato nepravdomluvnost představuje fakt neméně bolestný, než má spolupráce před mnoha lety.?

Arcibiskup zdůraznil, že přichází do varšavské arcidiecéze s vědomím stínu, který padl na jeho nástup. A ujišťuje: ?Pokud mě přijmete, o což vás se zkroušeným srdcem prosím, budu mezi vámi bratrem, který chce spojovat a ne rozdělovat, modlit se a smiřovat lidi v církvi, v církvi svatých i hříšníků, kterou všichni tvoříme.? ? napsal nový varšavský metropolita.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.