Kauza varšavského arcibiskupa

5.1.2007 

Arcibiskup Stanisław Wielgus dnes převzal vedení Varšavské arcidiecéze. Přestože prohlášení církevní historické komise potvrzuje, že nový arcibiskup byl spolupracovníkem tajné policie minulého režimu, arcibiskup Wielgus to popřel a kanonicky převzal vedení provincie polského hlavního města. (pozn. red. V listu, který se bude číst v sobotu 6. ledna ve varšavských kostelích, se arcibiskup přiznává ke spolupráci. Trvá ale na tom, že nikomu neublížil a že o jeho minulosti byl Vatikán informován. Zároveň přiznává, že jeho postoj v posledních dnech byl dalším selháním a vyjadřuje ochotu podřídit se vůli Svatého otce.) Z Varšavy telefonuje Rafał Łączny z KAI:

?Krátce po poledni bylo zveřejněno prohlášení Církevní historické komise, která zkoumala materiály arcibiskupa Wielguse, uložené v Institutu národní paměti (IPN). Komise potvrdila existenci ?mnoha důležitých dokumentů, které potvrzují připravenost k vědomé a tajné spolupráci P. Stanisława Wielguse s bezpečnostními orgány Polské lidové republiky. Z dokumentů také vyplývá, že byla zahájena.?
Mluvčí polské biskupské konference P. Józef Kloch upozornil na nepřesnosti v dokumentech státní bezpečnosti a rozvědky. Jak uvedl, s materiály je nutné pracovat obezřetně:
?Například v roce 1977 nebylo P. Wilgusovi 34 let, ale 38. Jeho habilitace proběhla nikoliv v roce 1978, ale v roce 1980. To ukazuje, že materiály je rozhodně potřeba analyzovat s velkou opatrností a konfrontovat je s dalšími fakty.?

Arcibiskup Wielgus zároveň dnes vydal prohlášení, ve kterém zdůrazňuje, že nikdy nepodepsal žádný dokument o spolupráci s tajnou policií a nikdy se nepovažoval za spolupracovníka tajných služeb.

Arcibiskup připomíná události z roku 1978, kdy usiloval o povolení k výjezdu do Mnichova. Uvádí, že se tehdy sešel s velmi brutálním funkcionářem rozvědky, který ho za křiku a hrozeb donutil k podpisu spolupráce s rozvědkou. ?Byla to chvíle mé slabosti. Vždy jsem litoval, že jsem tehdy na svou cestu nerezignoval? ? napsal arcibiskup Wielgus.

Zvláštní prohlášení vydal včera večer také arcibiskup Sławoj Leszek Głódź, přeseda Rady pro sdělovací prostředky polského episkopátu. V souvislosti s obviněním arcibiskupa Wielguse ze spolupráce s tajnou policií a rozvědkou minulého režimu a s jeho blížícím se nástupem do čela arcidiecéze, vyzval novináře dobré vůle, aby zachovali míru a rozvahu při formulaci obvinění a odsuzování.

Jak bylo již dříve oznámeno, arcibiskup Stanisław Wielgus tuto neděli převezme slavnostně varšavskou katedrálu. Tato liturgická slavnost symbolicky vyjadřuje převzetí správy v arcidiecézi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.