Diskriminace žen v Indii stoupá

2.1.2007 

Místní církev v Indii označila situaci žen v této zemi za dramatickou a vyzvala k většímu nasazení proti jejich diskriminaci. Podle údajů zveřejněných organizací UNICEF každých sedm minut umírá v Indii žena kvůli komplikacím spojených s těhotenstvím. Kromě toho praxe selektivních interrupcí má za následek zabíjení milionů nenarozených děvčátek.
Diskriminace žen ale pokračuje i v životě děvčat, které směly spatřit světlo světa. Většina z nich má minimální šance na získání základního vzdělání, mají omezený přístup ke zdravotní péči a často i k výživě. Přestože zákon zakazuje manželství nezletilých, svatby mezi dětmi jsou časté a nízký věk matek je důvodem vysoké úmrtnosti v průběhu těhotenství.

Generální sekretář biskupské konference v Indii, arcibiskup Stanislaus Fernandes, poukazuje ještě na další znepokojující jev. Diskriminace žen má od roku 1991 vzestupnou tendenci. Jak zdůraznil, angažovanost církve v boji s tímto fenoménem nestačí. Nutné je, aby zásadní postoj změnila vláda a aby systematicky působila na změnu mentality obyvatel ve vztahu k ženám.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.