Vyvarujte se slov, gest a jednání poznamenaných předsudky a sektářstvím

29.12.2006 

Představitelé čtyř největších církví v Severním Irsku vyzvali věřící k modlitbě za zdar politického jednání a zodpovědné formování budoucnosti. Ve společném prohlášení vyjádřili naději, že rok 2007 se stane dobou přelomových kroků, které rozhodnou o budoucnosti Zeleného ostrova.

Katolický arcibiskup Sean Brady a představitelé presbyteriánů (David Clarke), metodistů (Ivan Mc Elhinney) a irské církve (arcibiskup Robin Eames) se vyjádřili k plánům na vznik trvalé administrace složené s představitelů katolických i protestantských skupin. Tento hlavní bod mírové dohody z roku 1998 se má naplnit v březnu. Vzhledem k nedostatku politické shody představitelé církví varují, že rozhodnutí buď umožní krok ke společné budoucnosti a nebo zanechá zemi v nejistotě, starých zraněních a předsudcích. Vyzývají proto katolíky i protestanty ke zpytování svědomí a k tomu, aby se vyvarovali ?slov, gest a jednání poznamenaných předsudky a sektářstvím.?

Severní Irsko vzniklo roku 1921, krátce před tím, než zbytek ostrova získal nezávislost na Velké Británii. Podle sčítání obyvatel z roku 2001 se 55% obyvatel považuje za britské protestanty a 35 % za irské katolíky. Politicky živené náboženské konflikty si od roku 1966 vyžádaly životy 3600 lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.