Napomenutí paraguayskému biskupovi: duchovní osoby nesmějí usilovat o politickou kariéru

29.12.2006 

Biskup se nesmí ucházet o veřejný úřad, který se pojí s výkonem světské moci. Připomněl to kard. Giovanni Battista Re v kanonickém napomenutí, které z titulu prefekta Kongregace pro biskupy adresoval biskupovi Fernandu Lugovi. Tento emeritní ordinář paraguayské diecéze San Pedro figuruje jako kandidát středo-levicových stran pro prezidentské volby, které proběhnou v Paraguayi v roce 2008.

Prefekt kongregace pro biskupy upozorňuje na předpisy kanonického práva (kan. 285), které zakazují duchovním výkon světské moci. Stejně tak se nesmějí angažovat v politických stranách ani na vedoucích místech v odborech (kan. 287). Kandidatura na úřad prezidenta země není slučitelná s posláním kněze a biskupa, který se má věnovat ? zdůrazňuje kard. Re ? pastoračním úkolům, usilovat o jednotu a soulad, ale nemůže zastupovat laiky v politice. Ta totiž patří do sféry jejich poslání. Kardinál Re vyzývá biskupa Luga, aby rezignoval z kandidatury na post paraguayského prezidenta. V opačném případě se na něho budou vztahovat kanonické tresty, v první řadě suspenze od výkonu všech aktů spojených se svěcením ? čteme v napomenutí prefekta Kongregace pro biskupy.

57-ti letý biskup Fernando Lugo patří do kongregace verbistů. Na začátku loňské roku rezignoval z vedení diecéze San Pedro. V minulosti se nejednou angažoval v kontroverzních akcích, jako například v násilném zabírání půdy drobnými rolníky. Po té, co obdržel napomenutí z Vatikánu prohlásil, že se chce nechat laicizovat a kandidovat v prezidentských volbách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.