Začal Hadždž - výroční poutní slavnost islámského náboženství

28.12.2006 

Okolo 3 milionů muslimů začalo dnes výroční poutní slavnosti v Mekce. Jejich vrcholným bodem budou oslavy, které se budou konat tuto sobotu, tzv. Id Al-Adha, čili Svátek oběti, připomínající oběť, kterou přinesl biblický patriarcha Abrahám.

Vláda v Saudské Arábii, na jejímž území se Mekka nachází, se letos postarala o výjimečná bezpečnostní opatření, která měla odstranit počet smrtelných úrazů, k nimž při této příležitosti většinou dochází. Během loňských oslav spadlo a bylo ušlapáno 360 osob na mostě Džarmat v údolí Mina, kde se nachází největší množství poutníků, kteří tam kamenují symbolické sloupy, představující zlé duchy. Před dvěma roky tam zahynulo 250 osob. Nejvíce jich v novodobých dějinách zahynulo v roce 1990, kdy tam zemřelo víc jak 1400 osob. Z důvodů bezpečnosti proto letos došlo k rekonstrukci mostu v tomto údolí.

O pořádek se bude starat 50 tisíc saudských policistů a postaveno bylo 21 polních nemocnic, protože do Mekky putují často starší osoby. K dispozici poutníkům je 10 tisíc lékařů a ošetřovatelů. Zvláštní komise zveřejnila zprávu, že už více jak 200 osob zemřelo na poruchy srdce. Pouť do Mekky je jedním z pěti přikázání věřícího muslima a musí ji vykonat alespoň jednou za život.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.