Latinský Jeruzalémský patriarcha Sabbah půjde o Vánocích do Betléma

20.12.2006 

Latinský patriarcha Jeruzaléma arcibiskup Michel Sabbah se ve svém Vánočním poselství obrátil ke všem věřícím na území Palestiny, Izraele, Jordánska a Kypru s přáním po osvobození Svaté země od smrti, útisku a strachu. Odnětí svobody ? říká patriarcha ? rodí nejistotu a strach, zejména po nynějších interních palestinských konfliktech, které činí z pásma Gazy místo smrti. Tato situace nedovoluje hledět do budoucnosti Středního Východu klidně:

?Strach z budoucnosti se šíří na celý region: Irák, Libanon, Sýrii, Egypt a Jordánsko. Budoucnost jakoby se chystala vydat všanc všechno a všechny a světový terorismus tu nachází svou potravu.?

Nicméně, pokračuje latinský patriarcha Jeruzaléma, Vánoce s sebou přinášejí poselství života, pokoje a spravedlnosti a proto lze do budoucnosti hledět s nadějí, převáží-li vzájemná láska a solidarita, zejména ze strany mezinárodního společenství.

?Ano, máme zapotřebí solidarity a jsme vděčni za všechny vzkazy bratrství, které dostáváme z každé strany světa. Naší hlavní potřebou je mír, spravedlnost, svoboda a konec okupace.? Arcibiskup Michel Sabbah se i letos odebere ke slavení Vánoc k bazilice Narození Páně v Betlémě, kde bude v přilehlém kostele sv.Kateřiny slavit půlnoční mši svatou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.