Kustod Svaté země o.P.Pizzaballa komentuje tamější napjatou situaci

18.12.2006 

Situace ve Svaté zemi je stále napjatější. Na území Palestinské samosprávy dochází k neustálým pouličním konfliktům mezi stoupenci radikálního hnutí Hamas a provládní skupinou Fatah. K eskalaci násilí došlo po té, co prezident Mahmud Abbas rozhodl o vypsání předčasných voleb, které mají odstavit od vlády Hamas, považovaná Spojenými Státy, Evropskou unií a Izraelským státem za teroristickou organizaci. Po jeho vítězství v lednových parlamentních volbách byla zastavena zahraniční pomoc pro Palestince.

Představitelé 29 křesťanských, židovských a muslimských organizací Spojených Států vyzvali prezidenta George Bushe a nový Kongres, aby se konkrétně angažovali v návratu míru mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou. Zdůrazňují, že zbraně nemohou vyřešit konflikt. Není jiná cesta než shodnout se na ?obtížných, ale reálných kompromisech.?
K dialogu vyzývá také kustód Svaté Země, o. Pierbattista Pizzaballa:

?Situace je velmi napjatá a mimořádně obtížná, zejména v Pásmu Gazy. O něco lépe je na Západním břehu Jordánu. Jsme v kritickém okamžiku, bez jasných perspektiv. V této chvíli lze těžko odhadnout, zda se podaří utišit situaci. Všichni v to věříme a opakujeme: ?Nesmí se jít pokračovat tímto směrem, jistě se najde nějaké východisko.? Atmosféra je ale opravdu těžká, velmi se zhoršila. Řadu věcí je potřeba vyřešit. Především političtí představitelé by měli mít větší vliv a víc odvahy k tomu, aby uklidnili společnost a usilovali o dohodu. Myslím ale, že tentokrát to bude mimořádně obtížné.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.