Dvě sbírky pro Svatou zemi od Svatého stolce

18.12.2006 

Arcibiskup Paul Cordes, předseda Papežské rady Cor Unum ? dalo by se říci papežské charity - je v těchto dnech na návštěvě Svaté země. Arcibiskup Cordes přijel projevit duchovní blízkost Svatého otce křesťanským komunitám žijícím ve Svaté zemi a předat jim jménem Svatého otce sbírku ve výši 1 milionu euro, která se konala během pastorační cesty Benedikta XVI. do Bavorska v diecézích Mnichova, Řezna a Pasova.

Celý obnos sbírky, kterou převzal kustod Svaté země o. Pierbattista Pizzaballa, bude určen na výstavbu pastoračního střediska v Nazaretu, které bude vybudováno na ploše o rozloze 30.000 metrů čtverečných nedaleko baziliky Zvěstování. Součástí Nazaretského střediska budou rozsáhlé prostory určené mládeži a celým rodinám a kromě obytných prostorů zde budou i sály pro setkání a katecheze, školní učebny a sportoviště. Středisko bude sloužit především místním křesťanům, ale bude také styčným bodem pro poutníky cestující do Svaté země. Křesťané žijící ve Svaté zemi tímto způsobem pocítí blízkost a podporu celého Božího lidu potřebnou k jejich dalšímu setrvání ve Svaté zemi a k budování civilizace lásky, navzdory těžkostem i projevům nepřátelství.

Arcibiskup Cordes navštíví hlavní místa Svaté země. V Jeruzalémě se setkal s benediktiny z Dormition Abbey, s latinským patriarchou Michelem Sabach a apoštolským nunciem, arcibiskupem Antoniem Franco. V Betlémě navštívil seminář v Bet-Jala a v Tabgha, na březích Tiberiadského jezera navštívil klášter německých benediktinů.

Dnes, v předposlední den návštěvy arcibiskup Cordes předal obnos ještě jiné sbírky, která se konala v rámci předpremiéry filmu Nativity začátkem prosince ve vatikánské aule Pavla VI. a která vynesla 50.000 dolarů. Obnos převzal řecko-melchitský arcibiskup Elias Chacour a je určen na výstavbu školy v obci Mughar, která se nachází nedaleko míst, kde žila Svatá rodina a kterou budou navštěvovat společně děti křesťanského, muslimského i drůzského původu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.