Benedikt XVI. k představitelům hebrejské asociace

18.12.2006 

Židé a křesťané musí být pro svět přesvědčivými svědky míru a svornosti a to ve vzájemném dialogu i v dialogu s muslimy ? řekl Benedikt XVI. během dnešní audience pro vedoucí členy hebrejské asociace B´nai B´rith International. Jde o židovské bratrstvo, které bylo založeno roku 1843 ve Spojených státech amerických a jehož cílem je zachovávání hebrejských zvyklostí a kultur a boj proti antisemitismu. Ve své promluvě ke dvanácti představitelům této asociace Benedikt XVI. poukázal na ?společné duchovní dědictví? mezi křesťany a židy, jejichž vzájemný dialog urychlila před 40 lety koncilní deklarace Nostra aetate.

?Mnoho bylo dosaženo během těchto posledních čtyřiceti let vzájemných židovsko-křesťanských vztahů, a musíme být vděčni Bohu za značnou proměnu, ke které došlo na základě našeho společného duchovního dědictví.?

Benedikt XVI. se potom dotknul otázky míru, zejména ve Svaté zemi:

?Mír se může uskutečnit pouze tehdy, pokud o něj stejně usilují jak židé, tak křesťané a muslimové, a projevuje se to poctivým mezi-náboženským dialogem a konkrétními gesty smíření. Všichni věřící jsou povoláni ukázat, že to nemohou být nenávist a násilí, ale porozumění a mírová spolupráce, která otevře dveře spravedlivé a mírumilovné budoucnosti, kterou nám Bůh slibuje a dává.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.