Nové dekrety Kongregace pro svatořečení

16.12.2006 

Církev bude bohatší o 4 nové svaté, 78 blahoslavených a 4 Boží služebníky. Většina z nich jsou mučedníci. Benedikt XVI. dnes při soukromé audienci prefektovi Kongregace pro svatořečení kard. Jose Saraiva Martinsovi schválil a autorizoval publikaci příslušných dekretů.

Týkají se uznání zázraků na přímluvu těchto čtyř blahoslavených. Jsou to: bl. Šimon z Lipnice, františkánský kněz žijící v Krakově v 15.století; bl.Antonín od sv.Anny (vl. jménem Antonio Galvao de Franca), kněz z řádu minoritů žijící na přelomu 18.-19.stol. v Brazílii.; bl. Karel od Sv.Ondřeje (vl.jménem Johanes Andrea Houben) žijící v 19.století v Holandsku a bl. Marie Eugenie od Ježíše (vl.jménem Anna Eugenia Milleret De Brou) zakladatelka institutu Sester od P.Marie Nanebevzaté žijící v 19.století ve Francii.

Další dekrety se týkají zázraků na přímluvu čtyřech Božích Služebníků. Jsou to: B.S. Karlo Riviero italský biskup Castella a zakladatel Kongregace malých sester od Nejsv.Srdce, žijící na přelomu 19.-20.stol.; B.S. Stanislav od Ježíše a Marie (vl. jménem Januś Papczyński) kněz a zakladatel Kongregace Mariánských kleriků v Polsku; B.S. Celina Chludzińska-Borzęcka žijící na přelomu 19.-20.století v Polsku a B.S. Maria Celina od Zasvěcení (vl. jm. Johana Germana Castang), františkánka žijící v 19.stol. ve Francii.

Další dekrety se týkají prohlášení o mučednictví celkem 69 osob, které byly zabity ?z nenávisti k víře?. Nejvíce jich pochází z pronásledování křesťanů ze Španělska z období vlády tzv. lidové fronty v letech 1934-36. Jde celkem o 59 osob, ostatních 10 mučedníků a mučednic vydalo své svědectví ve 30.letech minulého století v Brazílii.

Poslední čtyři dekrety se týkají uznání heroických ctností následujících osob: Mamerto Esquiu, biskup Cordoby v Argentině z 19.století; Salvatore Micalizzi, kněz Misijní kongregace z Itálie z minulého století; Giuseppe Olallo Valdés, Milosrdný bratr z Kuby z 19.století a Štěpán Kaszap, kandidát TJ z minulého století z Maďarska.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.