Benedikt XVI. o významu Muzeí

16.12.2006 

Muzea jsou místem dialogu a přátelství mezi všemi ? řekl Benedikt XVI. účastníkům Sympozia pořádaného k 500. výročí Vatikánských muzeí na téma ?Idea Muzea: totožnost, role a perspektivy?. Za ?podivuhodnou syntézu evangelia a kultury? označil ve své promluvě Benedikt XVI. umělecké poklady Vatikánských muzeí, která právě proto vytvářejí příležitost k evangelizaci, protože ?prostřednictvím vystavených děl nabízejí návštěvníkům výmluvné svědectví trvalé spojitosti, která v životě a v dějinách národů existuje mezi božský a lidským?.

?Církev stále podporovala a podporuje svět umění, jehož jazyk považuje za privilegovaného nositele lidského a duchovní pokroku.?

Benedikt XVI. připomenul v této souvislosti nápis, který nechal vytesat nad vstupní branou Křesťanského muzea Benedikt XIV. Ad augendum Urbis splendorem et asserendam religionis veritatem ? Na podporu krásy města Řím a na potvrzení pravdy křesťanského náboženství - a dodal pak že, ?historický vývoj Vatikánských muzeí ukazuje, že tyto cíle byly vždycky součástí snah všech papežů?. Svatý otec pak v úvaze nad budoucím posláním Muzea poznamenal, že role muzea se dnes mění: ?z privilegia se Muzeum stává právem?, ?ze střediska rezervovaného pro umělce a odborníky se stává dům, který je otevřený pro všechny.

?Každou příležitost usnadňující integraci a setkání jednotlivců i národů je bezpochyby třeba podpořit. Proto se Muzea mohou a mají stát místem umělecké mediace, dílnou bádání a líhní kulturního a duchovního bohatství. Muzea budou moci přispívat k šíření kultury pokoje, když si uchovají svoji povahu chrámů historické paměti a budou zároveň místem dialogu a přátelství všech.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.