Benedikt XVI. na předvánočním setkání se studenty římských univerzit

14.12.2006 

V pět hodin odpoledne se v bazilice svatého Petra sešlo asi deset tisíc studentů římských univerzit na tradičním předvánočním setkání se Svatým Otcem v závěru eucharistické slavnosti, které předsedal generální vikář římské diecéze kard. Ruini. Tímto setkáním se také skončilo již V. Evropské setkání vysokoškolských studentů a profesorů na téma ?Intelektuální láska, cesta pro novou spolupráci mezi Evropou a Asií?, na kterém byla zastoupena i Česká republika v osobě prof. Tomáše Halíka. Na setkání evropských studentů byli proto přítomni tentokrát také delegáti z Asie, konkrétně z Číny, Indie a Filipín. Svatopetrská bazilika zaplněná studenty přivítala Kristova náměstka bouřlivě kolem půl sedmé večer. Benedikt XVI. jim pak mimo jiné řekl:

?Drazí přátelé, vstupujeme do tajemství blížících se vánoc ?branou? eucharistie: v betlémské jeskyni se klaníme samému Pánu, který se chtěl stát v eucharistické svátosti naším duchovním pokrmem, aby přeměnil svět zevnitř, počínaje srdcem člověka. Vím, že mnozí z vás, římských univerzitních studentů, obvykle koná na počátku akademického roku zvláštní pouť do Assisi a vím také, že jste se nedávno účastnili v hojném počtu. Nuže, nebyli snad sv. František i sv. Klára ?uchváceni? eucharistickým tajemstvím? Oba v eucharistii zakoušeli Boží lásku, tutéž lásku, která při Vtělení pohnula Stvořitele světa, aby se stal malý, ba nejmenší a služebníkem všech.
Drazí přátele, při přípravě na Svaté Narození Páně živte tytéž city těchto velkých světců, tak drahých italskému lidu. Jako oni upírejte pohled na Dítě zavinuté do plének a položené v jeslích.

Dejte se do školy Panny Marie, první, která kontemplovala lidství vtěleného Slova, lidství Boží Moudrosti. V Dítěti Ježíši, s nímž vedla nekonečné tiché rozhovory, poznávala lidskou tvář Boha, takže se tajemná Moudrost Syna vtiskla do mysli a srdce Matky. Proto se Maria stala ?stolicí Moudrosti? a s tímto titulem je zvláště uctívána v římském akademickém společenství. Jako ?Sedes Sapientiae? ji ukazuje zvláštní ikona, která z Říma navštívila už různé země a putuje po různých univerzitách. Dnes je tu, protože ji přinesla delegace z Bulharska a předá jí Albánské. S láskou zdravím obě tamější akademická společenství, kéž stále postupují vpřed při hledání pravdy a dobra ve světle Boží moudrosti. S tímto přáním se také obracím ke každému z vás, zde přítomným, a doprovázím je zvláštním požehnáním, které vztahuji na všechny vaše drahé.
Buon Natale!
?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.