Začalo studijní sympozium o pastoraci Romů

11.12.2006 

V Římě bylo dnes zahájeno studijní sympozium národních představitelů pastorace Romů, které si dalo za úkol hlouběji se zamyslet nad dokumentem ?Směrnice pro pastoraci Romů?, vydaný před rokem Papežskou radou pro migranty a uprchlíky. Je to jediný církevní dokument zabývající se touto problematikou. O Romské populaci a jejich struktuře nás v rozhovoru blíže seznámil Sekretář zmíněné Papežské rady arcibiskup Agostino Marchetto :

"Na světě je asi 36 milionů Romů. V Evropě, pak v obou Amerikách a v některých zemích Asie. 18 milionů jich žije v Indii, původní zemi této populace. Pokud jde o Evropu je jich podle oficiálních odhadů Rady Evropy asi 9-12 milionů, s velkou koncentrací ve východní Evropě. Země s největší koncentrací Romů je Rumunsko, kde jich žije asi 1 milion 800 tisíc až 2,5 milionu, a potom Bulharsko a Španělsko, kde jich je po 800 tisících. V Itálii představují asi 0,16% obyvatelstva, v USA je to asi 1 milion. Vzhledem k tomu, že romská komunita je tvořena četnými etnickými skupinami jako Romové, Sintové, Manousche, Kale, Yeniches, Romanichals, Xoraxané, Kanjarijaja, Rudari, Arl atd. je opravdu těžké říci do kolika komunit se vlastně dělí. Často se mluví o romské komunitě i v souvislosti se skupinou utvořenou několika rodinnými klany."

Jak dnes probíhá pastorace mezi Romy: kolik osob se jí věnuje a jak pokračují ve své práci?
"Církev je přítomna mezi Romy zejména prostřednictvím specifických pastoračních struktur, se svými kněžími, řeholníky a řeholnicemi. Na národní úrovni existují vedoucí národních pastoračních oblastí, kteří působí v úzké spolupráci s biskupem promotorem, který je v některých zemích jmenován. Těm pak pomáhají pastorační asistenti, většinou laici. Jejich počet se mění od jedné země k druhé, např. ve Francii máme kolem stovky pastoračních asistentů, zatímco v Německu je pouze ve 4 diecézích (z 27) určen jediný kněz, pověřený touto pastorací. Konají svou službu se zvláštním ohledem na specifické podmínky a kulturu těchto osob. Existují také pastorační asistenti, kteří žijí s Romy uvnitř jejich táborů a vytvářejí takzvaná ?spojnicová společenství?, jak to definují Směrnice pro pastoraci Romů. To je velmi krásná zkušenost, která může v budoucnu přinést velké úspěchy."

S jakými problémy se pastorační asistenti setkávají?
"Problémy a těžkosti, kterým musí čelit pastorační asistenti nejsou vzácné. Většinou se projevují při setkání s Romy v důsledku rozdílné kultury, mentality a přesvědčení. Směrnice pro pastoraci Romů široce pojednává o této tématice. Kdo pracuje s Romy, pro Romy a mezi nimi musí dbát na jejich identitu a zvláštní kulturu. Spíše skrovná znalost jejich charakteristických rysů stojí v pozadí diskriminačních a odmítavých postojů, které se vůči romské populaci projevují. Dalším problémem, o kterém Církev nemůže mlčet, je nedodržování jejich základních práv na příbytek, na školní výchovu dětí a na zaměstnání. Kromě toho je práce pastoračních asistentů ztížena negativními postoji samotných Romů a také ne právě pozitivním obrazem, který o nich podávají sdělovací prostředky. Vybízím všechny, aby četli náš dokument Směrnice pro pastoraci Romů, aby bylo lépe poznáno a pochopeno romské prostředí a jejich hodnoty a předešlo se tak stereotypům, které o nich v našich společnostech všeobecně kolují".

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.