Rozvíjet křesťanský humanismus v Církvi i ve světě kultury

7.12.2006 

Podporovat a prosazovat křesťanský humanismus v církvi a ve světě kultury ? to je pobídka, kterou Benedikt XVI. adresoval členům papežských mariánských akademií, které se sešly ve čtvrtek dopoledne na svém veřejném zasedání v předvečer slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie. Jménem Benedikta XVI. to napsal státní sekretář kard. Bertone ve svém poselství předsedovi Papežské rady pro kulturu kard. Poupardovi u příležitosti XI. veřejného zasedání Papežských mariánských akademií, které se konaly v nové synodální aule ve Vatikánu na téma ?Neposkvrněná, Matka všech lidí, ikona božské krásy a lásky?. Zítra, na slavnost Neposkvrněného početí P. Marie pronese Svatý otec ze své pracovny nad náměstím sv. Petra tradiční promluvu před modlitbou Anděl Páně. Odpoledne se pak vypraví na krátkou návštěvu nejstarší mariánské baziliky Santa Maria Maggiore a na Španělském náměstí před mariánským sloupem vzdá hold Neposkvrněné.

Církev, píše se dále v papežském poselství, ?nazíráním jedinečné a zářivé postavy Mariiny, stále lépe objevuje a chápe její identitu matky, učednice a učitelky?. Svatý Otec, řekl kard. Bertone, považuje za vhodné využít příležitosti zasedání Papežských akademií, aby ?vroucně povzbudil všechny pěstitele mariánského kultu k většímu úsilí se zaměřením zejména na metodologii dbající na plodnou interakci mezi via veritatis a via pulchritudinis, které se doplňují ve via caritatis?. Papežskou medailí ocenil Benedikt XVI. knihu filipínského autora O. Fidela Stockla: Maria vzorem zasvěceného života.

Zasedání se zúčastnili členové obou mariánských akademií - Papežské akademie Neposkvrněné a Mezinárodní mariánské akademie za předsednictví kard. Pouparda, který je koordinačním předsedou obou akademií a který v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas mimo jiné řekl:

?Marie je plná milosti a pro nás všechny je vzorem lidství; dostala účast na božské kráse, protože Boží Syn, který se počal v jejím lůně, je krása sama.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.