Benedikt XVI. v Turecku - 4. den

1.12.2006 

V půl deváté ráno papež Benedikt XVI. přišel do katolické katedrály Ducha Svatého v Istanbulu. Před vchodem do katedrály z 19. stol. stojí socha Benedikta XV., kterou tam Turci umístili v roce 1919 z úcty k tomuto papeži. V roce 1967 navštívil katedrálu papež Pavel VI. v doprovodu ekumenického patriarchy Atenagorase a v roce 1979 také Jan Pavel II.

Benedikta XVI.přivítali u katedrály katoličtí biskupové Turecka, s istanbulským starostou a dalšími autoritami. Před vstupem do katedrály požehnal Svatý otec sochu Jana XXIII. pro istanbulský kostel sv. Antonína a vypustil čtyři holubice, které mu věnovali věřící. Do katedrály Papež vstoupil společně s pravoslavným patriarchou Bartolomějem. Votivní mše k Duchu Sv. byli přítomni vedle patriarchy Bartoloměje, také arménský apoštolský patriarcha, metropolita syrsko-pravoslavné církve i zástupci církví protestantských.
Jednotlivé části mše svaté probíhaly v různých ritech zastoupených v Turecku: zahájil Papež turecky, následovaly úvodní obřady v arménském ritu, žalm v chaldejském, evangelium bylo čteno v ritu syrském. Mše probíhala celkem v sedmi jazycích: latinsky, turecky, francouzsky, německy, syrsky, arabsky a španělsky.

?Těší mne, že se na závěr své pastorační cesty do Turecka, setkávám s katolickou komunitou v Istanbulu a spolu s ní slavím eucharistii na poděkování Pánu za všechny jeho dary. Rád bych pozdravil především konstantinopolského patriarchu, Jeho Svatost Bartoloměje I., jakož i arménského patriarchu, Jeho Blaženost Mesroba II., ctihodné bratry, kteří se s námi chtěli spojit v této slavnosti. Vyjadřuji jim svou hlubokou vděčnost za toto jejich bratrské gesto, které je ke cti celého katolického společenství.?

Papež svou homilii adresoval nejen křesťanům. Poděkoval v ní také občanským autoritám Turecka za jejich zdvořilou pohostinnost a za pomoc při uskutečňování této pastorační cesty. Pozdravil představitele nekatolických církevních společenství i ostatních náboženství.
Inspirován tím, že dnešní bohoslužba se konala v katedrále Ducha Svatého, poděkoval papež Bohu za jeho dílo v dějinách a prosil o dary Ducha svatosti pro všechny, neboť Duch svatý, jak píše apoštol Pavel, je trvalým zdrojem naší víry a jednoty.

?Před dvaceti sedmi lety v této katedrále můj předchůdce Boží služebník Jan Pavel II. vyjádřil přání, aby na úsvitu nového tisíciletí mohla ?povstat Církev ve znovunalezené plné jednotě, aby lépe svědčila uprostřed protivenství světa o transcendentní lásce Boha, který se zjevil v Synu Ježíši Kristu? (Homilie v katedrále v Istanbulu, č.5). Toto očekávání se ještě neuskutečnilo, ale touha papeže je stále tatáž a nutí nás, všechny Kristovy učedníky, abychom vykročili s našimi těžkopádnostmi a našimi nedostatky na cestu, která vede k jednotě, nepřetržitě jednali ?s ohledem na dobro všech? a kladli ekumenickou perspektivu na první místo našich církevních starostí. Potom budeme žít skutečně podle Ježíšova Ducha ve službě dobru všech.?

Na závěr své homilie Benedikt XVI. zdůraznil, že ?posláním církve není dožadovat se moci ani domáhat se bohatství; jejím posláním je dávat Krista a účast na jeho životě, nejcennějším dobru člověka.? Povzbudil také věřící k životu ?v doprovodu těch, kdo nesdílejí naší víru? a připomněl potřebu náboženské svobody.

Plné znění HOMILIE je ZDE

Po skončení eucharistie se Benedikt XVI. krátce zastavil v budově apoštolské delegatury, odkud odjel na istanbulské letiště. Přestože turecký protokol nepředvídal žádnou ceremonii na rozloučenou, v salónku letiště došlo ještě k soukromému setkání Papeže s gubernátorem Mehmetem Ali Sahinem. ?Kousek svého srdce nechávám v Turecku?, řekl Benedikt XVI. Zdůraznil, že ?vést dialog považuje za povinnost pastýře katolické církve?. ?Děkuji Bohu, že jsem mohl dát výraz tomuto dialogu a přispět k většímu porozumění mezi náboženstvími a kulturami a zejména s islámem? ? byla poslední oficiálně pronesená slova Benedikta XVI. na turecké půdě.
Letadlo tureckých aerolinií přistálo ve 14:20 na římském letišti Ciampino. Svatého otce přívítal italský premiér Romano Prodi a kardinál vikář, Camillo Ruini. Před 16 hod. se Svatý otec vrátil vrtulníkem do Vatikánu.

***

5. apoštolská cesta Benedikta XVI skončila. Jestliže jejím důvodem bylo především povzbuzení křesťanské menšiny a posílení ekumenických i mezináboženských vztahů nelze než jí přiznat úspěch. Turecké deníky dnes napsali, že ?Papež dobyl srdce a pochopení Turků.? Jako na historický moment, který ještě před týdnem nikdo nečekal, se poukazuje na chvíli, kdy se Benedikt XVI. po boku muftího Istanbulu modlil na svatém místě v Modré mešitě. Turecká média komentují také slova kard. Rogera Etchegaraye, který přirovnal Papežovu návštěvu v mešitě k historickému gestu Jana Pavla II. před zdí nářků v Jeruzalémě. Benedikt XVI. svým gestem učinil pro vztah s muslimským světem to, co jeho předchůdce pro vztahy s Židy, opakuje Turecký tisk.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.