Kéž toto setkání posílí naše vzájemné city

29.11.2006 

Benedikt XVI. při uvítání s Bartolomějem I.

Jak je krásné a dobré, když bratři žijí pospolu! (Ž 133,1)

Svatosti,
jsem hluboce vděčný za bratrské přijetí, kterého se mi dostalo od Vás osobně, i od posvátného synodu ekumenického patriarchátu. Děkuji Pánu za dar tohoto setkání, které je bohatě naplněno autentickou dobrou vůlí a církevním významem.

Jsem velice rád, že jsem mezi vámi, bratry v Kristu, v tomto katedrálním kostele, když se společně modlíme k Pánu a připomínáme si důležité události, které podporují naši snahu pracovat na plné jednotě katolíků a pravoslavných. Chtěl bych především připomenout odvážné rozhodnutí odstranit vzpomínku na exkomunikaci z roku 1054. Společné prohlášení papeže Pavla VI. a patriarchy Atenagory, napsané v duchu znovu objevené lásky, bylo slavnostně přečteno při ceremonii, která se konala zároveň v bazilice sv. Petra v Římě a v této patriarchální katedrále. Patriarchův tomos byl založen na vyznání Janovské víry: ?Hó Theos agapé estin? (1 J 4,9), Deus caritas est Papež Pavel VI. si v dokonalém souladu vybral na začátek svého listu pavlovské povzbuzení: ?Ambulate in dilectione? (Ef 5,2), ?Žijte v lásce?. Na tomto základě vzájemné lásky se rozvinuly nové vztahy mezi Církvemi Říma a Konstantinopole.

Znamení této lásky byla zřejmá v četných prohlášeních sdíleného úsilí a mnoha výmluvných gest. Ať už Pavel VI. či Jan Pavel II. byli vřele přijati během návštěvy v tomto kostele svatého Jiří a spolu s patriarchou Atenagorou I. či Demetriem I. posílili ve snaze o vzájemné porozumění a nalezení plné jednoty. Kéž jsou jejich jména ctěna a požehnána!

Raduji se také z toho, že jsem v této zemi, která je tak úzce spojena s křesťanskou vírou, a v níž ve starověku rozkvetly mnohé Církve. Myslím na povzbuzení svatého Petra prvotním křesťanským společenstvím ?v Pontu, Galacii, Kapadocii, Asii a Bitýnii? (1 Petr 1,1) a na bohatou žeň mučedníků, teologů, pastýřů, mnichů a svatých mužů i žen, které zrodily tyto Církve během staletí.

Stejně tak si připomínám význačné světce a pastýře, kteří spravovali Konstantinopolský stolec, mezi nimi svatého Řehoře Naziánského a svatého Jana Chrysostoma, které Západ také uctívá jako Učitele Církve. Jejich relikvie spočívají v bazilice svatého Petra ve Vatikáně a části jejich ostatků byli zesnulým papežem Janem Pavlem II. darovány Vaší Svatostí na znamení společenství, aby byli uctíváni v této katedrále. Oni jsou totiž opravdu našimi přímluvci před Pánem.

V této části východního světa se konalo sedm ekumenických koncilů, které pravoslavní i katolíci pokládají za směrodatné pro víru a disciplínu Církve. Představují milníky a ukazatele cesty k plné jednotě.

Závěrem bych ještě rád znovu vyjádřil svou radost, že jsem mezi vámi. Kéž toto setkání posílí naše vzájemné city a obnoví naše společné úsilí vytrvat na cestě, která vede ke smíření a pokoji Církví.
Zdravím vás v Kristově lásce. Pán buď stále s vámi!

Přeložil M. Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.