Co se píše o prvním dni Papežovy návštěvy v Turecku

29.11.2006 

Papežova cesta do Turecka otvírá prostor komentářům i spekulacím. Hlavní Evropské deníky, jak se zdá, podlehly předvolební kampani premiéra Erdogana. Ten totiž po setkání s Papežem suverénně prohlásil, že Benedikt XVI. podporuje vstup Turecka do EU a že považuje islám za náboženství lásky a míru. Jak upřesnil vatikánský tiskový mluvčí, P. Lombardi, Svatý otec ve skutečnosti řekl, že vítá úsilí Turecka o přiblížení západním demokraciím. A netřeba zdůrazňovat, že druhá část citovaného výroku o islámu a míru měla charakter výzvy. Už proto, že - jak naznačil Benedikt XVI. v řezenské přednášce ? úsilí o pokoj je jedním z konstitutivních rysů náboženství vůbec.

Podívejme se alespoň ve stručnosti na stránky některých deníků.
Nezbytnost dialogu a náboženská svoboda všem obyvatelům země, jsou hlavní akcenty, které z prvního dne návštěvy Benedikta XVI. vyzdvihuje francouzský katolický deník ?La Croix?. Přinásí nejvýraznější citáty ze včerejších dvou promluv Svatého otce a dodává, že den strávený v Ankaře měl velmi politický charakter.

Podobně ?Frankfurter allgemeine Zeitung? připomíná setkání s premiérem Erdoganem a pozitivní nastavení Vatikánu vůči evropským aspiracím Turecka. ?La Croix? obezřetněji cituje v této věci výrok šéfa vatikánské diplomacie, arcibiskupa Dominique´a Mambertiho, který zdůraznil nutnost splnit nejprve politické požadavky EU a zajistit náboženskou svobodu.

Pařížský ?Le Figaro? cituje Papežova slova ze setkání s novináři na palubě letadla. Benedikt XVI. tam mimo jiné řekl, že dialog mezi evropským racionalismem a muslimskou tradicí je novodobému Turecku vlastní.

Italský katolický deník ?L´Avvenire? spatřuje v papežské poselství tři rozměry: solidaritu věřících lidí, aby mohli společně svědčit o transcendentních hodnotách; dále vizi laického státu, který respektuje jak občanskou společnost tak i náboženskou a usiluje o mír na světě založený na spravedlnosti a mezinárodním právu. Mějme naději, že argumentace Benedikta XVI. najde široký ohlas v tureckém i světovém veřejném mínění ? píše ?L´Avvenire?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.