Týden ve Vatikánu - Přehled událostí od 28.11. do 3.12. 2006

27.11.2006 

V úterý 28.listopadu v 9 hod. dopoledne se Benedikt XVI. vydává na apoštolskou cestu do Turecka. Hned po přistání na letišti v Ankaře se Benedikt XVI. setká s premiérem Erdoganem a potom navštíví mauzoleum Kemala Atatürka.
Téhož dne v 15 hod. se setká s tureckým prezidentem Ahmetem Sezerem a v 16:30 pak s předsedou úřadu pro náboženské záležitosti panem Ali Bardakoglu, představiteli muslimské komunity v Turecku, velkými muftími Ankary a Istanbulu.
Úterní program pak zakončí setkání s diplomatickým sborem v Turecku v 18:30.

Ve středu 29.listopadu kolem poledne bude Benedikt XVI. slavit mši svatou v mariánské svatyni Merkem Ana Eví v Efezu.
Téhož dne večer pak Benedikt XVI. odletí do Istanbulu, kde se poprvé soukromě setká s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I.

Ve čtvrtek 30.listopadu v 9:45 se v patriarchálním kostele sv. Jiří Benedikt XVI. zúčastní pravoslavné liturgie, které bude předsedat ekumenický patriarcha Bartoloměj I. Kolem poledne pak Bartoloměj I. a Benedikt XVI. podepíší společné prohlášení.
Téhož dne odpoledne v 17 hodin navštíví Benedikt XVI. chrám Svaté Moudrosti v Istanbulu a hned nato také nedalekou Modrou mešitu.
Také ve čtvrtek v 17:45 navštíví arménskou apoštolskou katedrálu a setká se s arménským patriarchou Mesrobem II.
A na závěr téhož dne v 19 hodin se Benedikt XVI. na papežské delegatuře v Istanbulu setká s pravoslavným syrským metropolitou Filuksinosem Yusufem Cetinem a po něm pak s vrchním rabínem Turecka Isakem Halevou.

V pátek 1.prosince v 9 hod. bude Benedikt XVI. slavit mši svatou v katedrále Svatého Ducha v Istanbulu, které se kromě tureckého episkopátu zúčastní pravoslavní patriarchové Bartoloměj I., Mesrob II. a syrský pravoslavný metropolita Cetin a také zástupci protestantských církví.
Z Istanbulu se pak Benedikt XVI. vydá na zpáteční cestu do Říma, kam přicestuje kolem 15 hod. odpoledne.

V sobotu 2. prosince v 17 hodin bude Benedikt XVI. předsedat bohoslužbě večerních chval v bazilice sv. Petra.

V neděli 3. prosince v poledne pronese Benedikt XVI. svou pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně.
Téhož dne ve 14:30 se bude v indickém Olluru konat beatifikace Boží služebnice Eurasie od Nejsv. Srdce Ježíšova, které bude přesedat kard. Varkey Vithayathil, syrsko-malabarský arcibiskup z Ernakulam-Angamaly.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.