Benedikt XVI. hodlá navštívit Modrou mešitu v Istanbulu

25.11.2006 

Důležitost mezináboženského rozměru návštěvy Svatého otce v Turecku potvrzují zprávy o tom, že Benedikt XVI. hodlá zařadit do programu také návštěvu tzv. Modré mešity v Istanbulu. ?Papež chce učinit toto gesto na znamení úcty k islámu a ve shodě se všemi autoritami,? řekl včera, P. Federico Lombardi. ?Vážně se o této návštěvě uvažuje, ale rozhodnutí v této věci ještě nebylo učiněno,? dodal vatikánský tiskový mluvčí.

Mešita sultána Ahmeta zvaná také Modrá mešita je jednou z hlavních mezi více než patnácti sty mešitami Istanbulu. Byla vybudována na začátku 17. století. Její jméno je odvozeno z azurového odstínu maiolik, kterými je zdoben hlavní prostor. Právě z této mešity se vydávaly do Mekky posvátné karavany s dary od sultána.

Jak připomněl mluvčí tureckých biskupů, P. Georges Marovitch, mešitu navštívil také Jan Pavel II. při své návštěvě Istanbulu v roce 1979. Podobně v roce 2001 vstoupil také do velké mešity v syrském Damašku.

K návštěvě Benedikta XVI. v Modré mešitě by mohlo dojít 30. listopadu. ?Bylo by to gesto velké zdvořilosti. A přestože oficiální potvrzení ještě nepřišlo, už o tom píší všechny turecké noviny,? dodal mons. Marovitch.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.