Benedikt XVI. přijal vedení a zaměstnance Vatikánských muzeí

23.11.2006 

U příležitosti 500. výročí vzniku Vatikánských muzeí přijal Benedikt XVI. dnes v podvečer jejich vedení a personál. Podle statistických údajů právě včera překročil počet návštěvníků Vatikánských muzejí za letošní rok 4 miliony. Svědčí to o rostoucí popularitě vatikánských sbírek, které patří mezi nejnavštěvovanější světová muzea. První místa patří pařížskému Louvru, s šesti miliony návštěvníků ročně, následují Metropolitní muzeum v New Yorku a British Museum v Londýně. Právě u vysoké návštěvnosti se Benedikt XVI. pozastavil:

?Kdo jsou tito návštěvníci? Jsou to zástupci velmi různorodé lidské společnosti. Mnozí z nich nejsou katolíci, mnozí nejsou křesťané a snad ani věřící. Většina z nich se zastaví také v Bazilice sv. Petra, ale celá řada navštíví ve Vatikánu pouze Muzea. To všechno vede k úvahám nad mimořádnou odpovědností, kterou má takováto instituce z hlediska křesťanského poselství.?

Svatý otec citoval nápis, který nad vchod do Křesťanského muzea umístil v polovině 18. století papež Benedikt XIV. ?Pro další okrášlení města a upevnění pravdy křesťanského náboženství.? Přístup ke křesťanské pravdě prostřednictvím umění je příležitostí oslovit inteligenci a vnímavost lidí, kteří nepatří do katolické církve, dodal Svatý otec a poděkoval všem, kdo pracují v této ?svatyni umění a víry?, aby promlouvala tím nejlepším z možných způsobů. Benedikt XVI. pak obrátil pozornost k pravdě, která ? jak řekl - je vepsána do ?genetického kódu? Vatikánských muzeí, že totiž ?velká klasická civilizace a židovsko-křesťanská civilizace nejsou v rozporu, ale sbíhají se v jediném Božím plánu.?

?Ukazuje to skutečnost, že vzdálené počátky této instituce sahají k dílu, které můžemu oprávněně označit za ?profánní? ? ke skvělé sochařské skupině Laocoonta - ale ve skutečnosti se ve vatikánském kontextu objevuje v plném a autentickém světle. Je to světlo lidského stvoření vytvořeného Bohem, světlo svobody v dramatu lidského vykoupení, napjatém mezi zemí a nebem, mezi tělem a duchem. Je to světlo krásy, která vyzařuje z uměleckého díla a vede ducha, aby se otevřel vznešenému, ve kterém Stvořitel potkává stvoření učiněné k jeho obrazu a podobě.?

V závěru promluvy Benedikt XVI. povzbudil zaměstnance Vatikánských muzeí, aby naplňovali tento ?chrám umění a kultury? křesťanským duchem, kultivovali svou víru a křesťanské svědectví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.