Papež odsoudil vraždu libanonského ministra

22.11.2006 

Svatý otec odsoudil atentát na libanonského ministra průmyslu Pierra Gžamáíla. Tříčlenné komando narazilo včera do vozu, ve kterém ministr cestoval. Podle svědků vrah, který z automobilu vystoupil, střílel z bezprostřední blízkosti. Zabit byl také jeden z členů jeho doprovodu.
Pierre Gžamáíl byl členem strany Libanonská falanga, která podporuje protisyrskou většinu v parlamentu. K jeho vraždě došlo v den, kdy Rada bezpečnosti OSN ustanovila Mezinárodní trestní tribunál, který bude vyšetřovat vraždu libanonského premiéra Rafika Haríriho, k níž došlo rovněž v Bejrútu v únoru 2005. Hovoří libanonský novinář, Camille Eid, z deníku Avvenire:

?Definice ?temné síly?, jak přesně řekl Papež, vystihuje skutečnost, že dosud nebyl zadržen nikdo, kdo by zodpovídal za všechny ty vrahy, kteří se vystřídali, počínaje vrahem Haríriho v únoru loňského roku. Pravda je, že mnozí ukazují na Sýrii, která okupovala Libanon až do minulého roku, ale nikdo z vykonavatelů ani objednavatelů vražd se nedostal před soud.?

Proč se stal cílem těchto sil právě ministr Gžamáíl?

?Protože jim jde o to, aby padla vláda. Už šest ministrů podalo demisi, ministr vnitra byl vystřídán ad interim, a nyní jeden zavražděný. Došli jsme tedy k osmi vyřazeným ministrům z celkového počtu 24. A pokud vypadne ještě jeden, tedy 9 ze 24-ti, vláda padne automaticky.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.