Hlava anglikánské církve ve Vatikánu

21.11.2006 

Primas anglikánského společenství, arcibiskup Rowan Williams zahájil návštěvu Vatikánu. Podnět k ní dalo 40. výročí setkání papeže Pavla VI. s tehdejším arcibiskupem Canterbury, Michaelem Ramseyem.

Hlavním bodem návštěvy je setkání arcibiskupa Williamse s papežem Benediktem XVI, naplánované na čtvrtek. Na programu jsou také rozhovory s Papežskou radou pro jednotu křesťanů. Canterburský arcibiskup navštíví také další vatikánské úřady a hlavní baziliky Věčného Města. V pátek 24. listopadu se zúčastní ekumenické bohoslužby v bazilice Sta Maria sopra Minerva a návštěvu Říma zakončí anglikánskou liturgií v bazilice sv. Sabiny na Aventinu. Spolu s anglikánskou delegací přijel do Vatikánu také předseda biskupské konference Anglie a Walesu, kard. Cormac Murphy O´Connor a další biskupové, kteří se angažují v katolicko-anglikánském dialogu. O tom, jaká očekávání jsou spojena s touto návštěvou mluví předseda papežské rady pro jednotu křesťanů, kard. Walter Kasper:

?Věřím, že probíhající návštěva bude sloužit rozvoji dialogu, tím spíš, že anglikánská komunita není jen Anglie nebo Spojené Státy, ale všechny oblasti, které patřily do Britského impéria. Mnoho anglikánských provincií s námi udržuje blízké kontakty, zejména v Africe, v Asii a Oceánii. Během setkání se chceme dotknout nových problémů, včetně etických záležitostí. Přestože na toto téma existuje společný dokument, bude ho možná třeba přepracovat, vytvořit komisi, která pojmenuje problémy a poukáže na možnosti jejich řešení... problémem ve vzájemných vztazích je také svěcení žen na biskupy v některých anglikánských provinciích. To je záležitost, která znemožňuje plnou jednotu, protože katolická církev, stejně jako pravoslavná a další církve zachovávající dědictví prvního tisíciletí nemohou uznat platnost těchto svěcení. S anglikánskou církví nás spojuje půldruhého tisíce let a věříme, že se nám podaří posilnit společnou tradici a dědictví.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.