Papež: V křesťanství není místo pro jakoukoli diskriminaci

15.12.2003 

Na nutnost aktivní angažovanosti církve v charitativní díle a v procesu normalizace upozornil Jan Pavel II. během audience biskupů Súdánu, kteří přijeli do Říma na svou návštěvu Ad limina apostolorum. V poselství předaném biskupům Svatý otec zdůraznil, že jejich návštěva probíhá v době pro budoucnost Súdánu rozhodující. Zdá se totiž, že konflikt mezi muslimskou centrální vládou v Chartúmu a křesťanské-animistickým jihem země, se chýlí ke konci.

Jan Pavel II. poukázal na postavu súdánské světice Józefiny Bakhity a vyzval k úsilí, které povede ke konci násilných akcí. "Církev se má starat o zabezpečení důstojnosti každé lidské osoby," napsal súdánským biskupům Svatý otec. Upozornil také na to, že ve společenství věřících není místo pro jakoukoli formu diskriminace motivované původem, jazykem či kulturou. Do procesu normalizace se má církev zapojit zejména charitativní činností.

Jan Pavel II. v poselství k súdánským biskupům vyzval rovněž k zlepšení vztahů s centrální vládou v Charúmu a vyzval lokální církev, aby se postavila na stranu lidí zbavených možnosti vyjádřit svůj názor a byla zárukou pokoje a solidarity.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.