Zveřejněno poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni migrantů

14.11.2006 

V tiskovém středisku Svatého stolce bylo dnes zveřejněno poselství Svatého otce ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, který připadá na 14. leden příštího roku a jehož tématem je ?Migrující rodina?, tedy rodina nucená k emigraci. Poselství představili sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů arcibiskup Marchetto a předseda Papežské rady Justitia et pax kard. Renato Martino. Benedikt XVI. ve svém poselství poukazuje na to, že migrace je starobylé drama, a jako znamení naděje klade v souvislosti s naléhavostí současného fenoménu přistěhovalectví obraz Svaté Nazaretské Rodiny, která je nucena utéci do Egypta.

?Můj ctihodný předchůdce, Boží služebník Pius XII., když komentoval tuto evangelní pasáž, napsal v roce 1952: ?Nazaretská Rodina v exilu; Ježíš, Maria a Josef jsou emigranty v Egyptě, a tady jsou jako uprchlíci před hněvem bezbožného krále vzorem, příkladem a oporou všem emigrantům a těm, kdo putují v každém věku a odkudkoli, všem, kteří prchají z jakékoliv situace hrozících perzekucí nebo nouze a jsou nuceni opustit vlast, drahé příbuzné, sousedy, blízké, přátele a vydat se do cizí země? (Exsul familia, AAS 44,1952, 649). V dramatu Nazaretské rodiny, přinucené uprchnout do Egypta spatřujeme bolestnou situaci všech migrantů, zejména přistěhovalců, exulantů, utečenců, uprchlíků a pronásledovaných.?

Na tiskové konferenci podal arcibiskup Marchetto několik čísel, které umožňují uvědomit si šíři fenoménu migrace a také síť jednotlivých osobních tragédií, které se za ním skrývají. Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky poskytuje pomoc 20 milionům osob, z nichž 9 milionů má status uprchlíků. 4 miliony z nich tvoří Palestinci, pro které existuje zvláštní asistenční odbor OSN, zatímco 6 milionů je utečenců, kteří přežívají déle než 5 let v utečeneckých táborech rozvojových zemích. Mons. Marchetto načrtnul typickou situaci rodiny, která žije v těchto táborech, kde je podvýživa, hlad a psychicko-afektivní frustrace na denním pořádku:

?Živit rodinu za takovýchto okolností je obtížné, což má, samozřejmě, tíživý a vážný dopad na různé její složky a negativně ji ovlivňuje v jejích vnitřních vztazích. Kromě toho, což je ještě závažnější, se zde stává mechanismem, umožňujícím přežití, i sexuální vykořisťování žen a dětí.?

Benedikt XVI. poukazuje v souvislosti s otázkou integrace na potřebu ratifikace Mezinárodní konvence na ochranu práv migrantů z roku 2003 vládami jednotlivých států, protože ? jak píše ? ?přistěhovalectví dnes představuje strukturální jev našich společností?.
?Pro integraci rodin přistěhovalců se dělá mnoho, třebaže hodně ještě zbývá udělat. Existují skutečné obtíže spojené s určitými ?obrannými mechanismy? první generace přistěhovalců, které upadají do nebezpečí klást překážky dalšímu dozrávání mladých z druhé generace. Je proto nutné podniknout zákonné, právní i sociální kroky, které by tuto integraci usnadnily.?

Kardinál Martino ve svém vystoupení rozvedl tuto myšlenku z papežova poselství: ?Občanská společnost a křesťanská společenství jsou tak interpelovány složitými problémy a těžkostmi, ale i hodnotami a zdroji této nové sociální skutečnosti. V tom je zahrnut rozvoj vztahů, které se z jedné strany vyjadřují poskytovanou pomocí při zařazování do společnosti a z druhé strany osobním, sociálním i církevním růstem křesťanů, založeným na dodržování zákonů, setkávání kultur a náboženství a vzájemným respektem k hodnotám na zásadě lidských práv.

Benedikt XVI. ve svém poselství připomíná zhoršující se tendenci životní úrovně uprchlíků:

?V souvislosti s tématem integrace rodin přistěhovalců cítím povinnost obrátit pozornost na rodiny uprchlíků, jejichž situace se, jak se zdá, v porovnání s minulostí zhoršila, zvláště pokud jde o otázku znovu sjednocování rodin. V táborech, které jsou jim určeny, se k těžkostem logistickým i osobním, které jsou vyvolány traumaty a citovým vypětím z minulých tragických prožitků, někdy pojí dokonce i nebezpečí zatahování žen a dětí do sexuálního vykořisťování jakožto mechanismu přežití. V těchto případech je zapotřebí pozorné pastorační péče, která kromě pomoci schopné zacelit zranění srdce, nabízí podporu křesťanského společenství schopného navrátit kulturu úcty a odhalit pravou hodnotu lásky. Je třeba povzbuzovat ty, kteří jsou vnitřně zlomeni, aby znovu získali ztracenou sebedůvěru. Je třeba se zasadit za to, aby byla zaručena práva a důstojnost rodin a bylo jim zajištěno obydlí, vyhovující jejich požadavkům. Na přistěhovalcích je třeba požadovat pěstování otevřeného a pozitivního postoje ke společnosti, která je přijímá, a uchovávat aktivní pohotovost k nabídkám účasti na společném budování integrované společnosti, které bude ?společným domem? všech.?

Na závěr pak ve svém dnes zveřejněném poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků Benedikt XVI. píše:

?Drazí bratři a sestry, kéž se Světový den migrantů a uprchlíků stane užitečnou příležitostí pro zvýšenou vnímavost církevních společenství a veřejného mínění pro potřeby a problémy, jakož i pozitivního potenciálu, migrujících rodin. Obracím se zvláště na ty, kteří se přímo angažují v obrovském fenomenu migrace, a na ty, kteří využívají své pastorační energie ve službách lidské mobility. Slova apoštola Pavla: ?caritas Christi urgent nos? (2 Kor 5,14) nás vybízejí darovat se přednostně těm bratřím a sestrám, kteří se ocitli v nouzi.?

Celý text POSELSTVÍ je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.