Je třeba usilovat o nukleární odzbrojení korejského poloostrova

13.11.2006 

Benedikt XVI. dnes ve zvláštní audienci přijal nového velvyslance Japonska pana Kagefumi Ueno, který mu předal své pověřovací listiny. Benedikt XVI. se ve své promluvě k novému velvyslanci vyslovil mimo jiné k nukleárnímu odzbrojení Severní Koreje a vyzval k mírovému způsobu řešení v rámci již přijatých mezinárodních závazků. Svatý otec hovořil také o naléhavé potřebě pomoci chudým zemím a o důležitosti dialogu mezi kulturami a náboženstvími.

Nukleární odzbrojení korejského poloostrova je nyní zkušebním kamenem lidské schopnosti nastolit pevné a trvalé mírové vztahy bez použití síly. Tento případ zaujímá na šachovnici mezinárodních vztahů již delší dobu důležité místo a stojí v první řadě zájmů diplomatického úsilí Japonska. Benedikt XVI. poukázal na tento případ jednak, aby ukázal na důležitost toho, že ?hledání míru mezi národy musí mít v mezinárodních vztazích prioritu?, a jednak proto, aby vyzdvihnul univerzální princip, že totiž ? násilí nebude nikdy moci být spravedlivou odpovědí na problémy společnosti?, protože ?ničí důstojnost, život a svobodu člověka?, jejichž obranu si jinak nárokuje. Benedikt XVI. povzbudil k pokračování ?bilaterálních i mnohostranných jednání?, a vyjádřil přesvědčení, že ?řešení nukleárního odzbrojení korejského poloostrova musí být dosaženo mírovou cestou a při respektování již přijatých závazků všemi zainteresovanými stranami.

Papež se v promluvě k japonskému diplomatovi věnoval tématům obrany náboženské svobody a solidarity s chudými zeměmi. Benedikt XVI. přitom s potěšením poukázal na respekt, jakému se těší katolická Církev v Japonsku a rovněž na ?velkodušnou pomoc?, kterou Japonsko přináší zejména okolním státům, které jsou postiženy chudobou. Benedikt XVI. řekl, že ?je nutné, aby svazky vzájemnosti mezi národy, které se rozvíjejí stále více, byly doprovázeny intenzivním úsilím, aby se neblahé důsledky způsobené velkými nerovnostmi, které přetrvávají mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi, neprohlubovaly, ale transformovaly do autentické solidarity a přispěly k ekonomickému a sociálnímu růstu těch nejchudších zemí?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.