Program papežské návštěvy v Turecku

11.11.2006 

Svatý Stolec dnes zveřejnil program cesty Benedikta XVI. do Turecka. Svatý otec zahájí návštěvu 28. listopadu v Ankaře. V hlavním městě země navštíví mauzoleum Atatürka, vůdce národního hnutí, který svrhl sultána a nastolil republiku. Po té proběhne uvítací ceremonie. Papež se setká s prezidentem, s představiteli vlády a s diplomatickým sborem.

Druhý den se Benedikt XVI. vydá do Efezu, kde bude sloužit mši svatou. Další etapou bude Istanbul. Svatý otec tam navštíví patriarchální chrám sv. Jiří a setká se s ekumenickým patriarchou Konstantinopole Bartolomějem I.

Svátek sv. Ondřeje oslaví Papež účastní na pravoslavné liturgii v patriarchálním chrámu a po jejím skončení podepíše s Bartolomějem I. ekumenickou deklaraci. Toho dne má Benedikt XVI. na programu také návštěvu muzea Hagia Sophia, katedrály Arménské apoštolské církve a setkání s patriarchou Mesrobem II. V plánu je také setkání Svatého otce s metropolitou předchalcedonské syrské církve, s hlavním tureckým rabínem a s katolickými biskupy.

1. prosince se Benedikt XVI. setká s katolickou komunitou Istanbulu a bude sloužit mši svatou v katedrále Svatého Ducha. Odtud odjede na letiště a po závěrečné ceremonii odletí do Říma.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.