Víra podpírá lidský rozum v otázkách po smyslu

11.11.2006 

O spojitosti pravdy a lásky mluvil Benedikt XVI při setkání s nadací Svaté rodiny z Nazareta a Sdružení Domenica Tardiniho. Audience proběhla u příležitosti oslav 60. výročí založení ?Villy Nazareth?.

Roku 1946 P. Tardini ? pozdější kardinál a vatikánský státní sekretář ? založil v Římě dům pro sirotky a děti z chudých rodin. V obtížných poválečných létech jim zajišťoval vzdělání a duchovní péči. Postupem času se z Villy Nazareth stal dům pro studující mládež. Pro jeho podporu vznikla nadace, které předsedá kard. Achille Silvestrini, a Sdružení nesoucí jméno zakladatele ?Villy Nazareth?.

Při audienci duchovní rodiny této v aule Pavla VI, Svatý otec položil důraz na dialog se současnou kulturou. Víra podpírá lidský rozum v odpovědích na otázky o smyslu života. Jako příklad citoval epizodu ze Skutků Apoštolských o jáhnu Filipovi, kterého Bůh poslal na pustou cestu z Jeruzalém do Gazy, aby navázal rozhovor s projíždějícím Etiopanem a kázal mu evangelium:

?Také dnes je mnoho ?pustých cest?, na kterých se jako věřící ocitnete. Právě na nich můžete doprovázet ty, kdo hledají smysl života. Připravujte se, abyste i vy sloužili kultuře nakloněné bratrskému setkání člověka s člověkem a objevování spásy, která nám přichází od Krista.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.