Svatý stolec se připojuje k protestům židovské obce proti pořádání tzv. Gay Parade v Jeruzalémě

9.11.2006 

Tiskové středisko svatého stolce vydalo prohlášení, které se týká chystané manifestace homosexuálně orientovaných osob, tzv. Gay Parade, která se má konat v Jeruzalémě 10.listopadu. Proti manifestaci vystoupili v Izraeli jak představitelé židovské obce, tak muslimští náboženští představitelé, a představitelé různých křesťanských vyznání. V prohlášení tiskového střediska Svatého Stolce se píše:

?S hořkostí byla přijata zpráva, že zítra 10.listopadu se má v Jeruzalémě konat jedna z takzvaných manifestací homosexuální hrdosti. Svatý stolec spolu s odvoláním na tvrzení Katechismu katolické Církve ohledně osob s hluboce zakořeněnýni homosexuálními sklony (KKC 2358) vyjadřuje svůj zásadní nesouhlas s takovouto iniciativou, protože představuje vážnou urážku cítění milionů věřících židů, muslimů a křesťanů, kteří chovají zvláštní úctu k posvátnému charakteru města Jeruzalém a žádají, aby jejich přesvědčení bylo respektováno. Ve světle těchto skutečností a berouc v úvahu, že při podobných příležitostech bývají náboženské hodnoty systematicky uráženy, chová Svatý stolec naději, že tato záležitost bude ještě podrobena potřebnému zvážení. Diplomatickou nótu v této věci představila izraelskému ministerstvu zahraničí také apoštolská nunciatura v Izraeli.

Jeruzalémský rabinát vyzval sice k pokojným protestům, ale v ulicích Jeruzaléma probíhají už od minulého týdne násilné střety mezi protestujícími z řad ultraortodoxních židů a policií, a to zvláště v ortodoxní Jeruzalémské čtvrti Mea Shearim, kde dostaly formu otevřené vzpoury. Manifestace homosexuálů, které se má zúčastnit kolem 2000 tisíc lidí, se má konat sice daleko od historického centra města a k němu přilehlé ortodoxní čtvrti, ale již nyní je z intenzity protestů zřejmé, že bude potřebovat zesílenou policejní ochranu. Tu má zajistit 12 tisíc policistů. Rabíni ultraortodoxního směru vyhlásí, podle sdělení jejich mluvčího Shmuela Papenhaima, kabalistickou formuli zlořečení nad organizátory Gay Parade i nad těmi, kteří povolili konání této akce. Velitel jeruzalémské policie Ilan Franco však žádá odložení této akce z bezpečnostních důvodů, neboť ochrana manifestantů si vyžádá přítomnost také tisíců zvláštních agentů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.