Ospravedlnění nepochází z dobrých skutků, ale z víry

9.11.2006 

Ve Vatikánu se dnes skončila návštěva ad limina apostolorum biskupské konference Švýcarska. Benedikt XVI. ve svém poselství předneseném německy a spatra poukázal na to, že ?v době děsivé náboženské nevzdělanosti je naléhavě nutné znovu objevit pravou víru v Boha pomocí obnovy svátostné, katechetické a liturgické pastorace?. Benedikt XVI. řekl švýcarským biskupům, že křesťané nejsou vůči rostoucí sekularizaci imunní, a proto je třeba této situaci přizpůsobit zcela nově naše myšlení a jednání.

Víra není něco, co si lze po stránce obsahu sestavit libovolně z těch částí, které se dnes ještě jeví jako přijatelné, a co lze praktikovat pouze dobrými skutky vůči svým bližním. Je třeba také zapotřebí skutků vůči Bohu, jinak se jde po cestě ospravedlnění, které není z víry, ale pouze ze skutků, kterým chybí vnitřní světlo a duše. A tou je právě víra.

Proto je třeba si znovu uvědomit ? zdůraznil Benedikt XVI. ? že víra je středem všeho. Svatý otec biskupům Švýcarska dále zdůraznil důležitost liturgického slavení víry ? mše svaté - a připomněl, že ?homilie není dialogická přestávka uprostřed liturgie, ale podstatná součást liturgického celku mše svaté a proto je - mimo jiné - vázána na osobu kněze, a nemůže být delegována na laické pastorační asistenty?. Papež Benedikt XVI. dále připomněl potřebu obnovy vysluhování svátosti smíření. Schopnost uznat svou vinu je zásadním předpokladem nejen k přijetí této svátosti, ale je také elementární složkou lidství, neboť, kdo nevidí svou vinu, je nemocný, ale stejně tak důležitá je osvobozující zkušenost přijetí odpuštění. Právě tady - připomíná papež - se víra stává vskutku osobní, a neskrývá se do pouze kolektivního cítění.?

Švýcarští biskupové tak dnes ukončili návštěvu ad limina apostolorum, kterou museli za pontifikátu Jana Pavla II. v únoru roku 2005 přerušit z důvodu papežovy zdravotní indispozice.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.