Pravoslavná církev na Kypru má nového arcibiskupa

7.11.2006 

Novým arcibiskupem pravoslavné církve na Kypru byl zvolen 65-ti letý Chrisostom z Pafos. Stal se tak 65. hlavou této autokefální církve, která odvozuje svůj původ od sv. Pavla a Barnabáše. Arcibiskup Chrisostom získal celkem 73 hlasů od 131 voličů, rozdělených do dvou skupin na laiky a duchovní. Jak ohlásil, v čele církve chce zůstat jen pět let, aby dal místo mladším kandidátům.

Volby v řecké části kyperského ostrova začaly v neděli 24. září a odehrávaly se v několika kolech. Pozváni byli všichni pravoslavní občané, kteří ukončili 18 let. Všeobecné hlasování zvolilo nejprve 1400 zvláštních představitelů, většinou laiků, kteří o tři týdny později vybrali sto voličů. Teprve oni, spolu s dalšími 33 delegáty duchovního stavu rozhodli o volbě nového kyperského arcibiskupa. Volby proběhly poprvé po třiceti letech. Dosavadní nejvyšší představitel kyperské pravoslavné církve, arcibiskup Chryzostomos, byl v úřadě od roku 1977 a v posledních letech trpí nevyléčitelnou chorobou.

Arcibiskup Nové Justiniany a celého Kypru, jak zní oficiální titulatura, zaujímá desáté místo na čestné listině představitelů světového pravoslaví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.