Modlitbou a postem proti mafii

6.11.2006 

V souvislosti s vlnou násilí v Neapoli ohlásil kard. Crescenzio Sepe na zítřek den postu a modliteb. Zakončí ho modlitební bdění v neapolské katedrále sv. Januária.

Počet obětí sporů rodinných klanů v hlavním městě Kampánie překročil od začátku roku sedmdesátku. Jen za posledních pět dní bylo zavřažděno 7 lidí. Arcibiskup Neapole doufá, že modlitba a půst vyprosí u Boha dar smíru. Kard. Sepeho jsme zeptali na rostoucí kriminalitu mezi nejmladšími:

?Atmosféra, která tu vznikla, je následkem zvláštní kultury násilí. Oni ti výrostci, ?dětské gangy?, jak jim tu říkají, nevědí, kam jít, co dělat se svým časem. Nemají náležitou rodinnou výchovu. Jdou tedy na ulici a ulice se mění ve školu zločinnosti všeho druhu. To také vysvětluje dnešní velmi znepokojující situaci. Církev se snaží dělat, co je v jejích silách. Máme v Neapoli více než 300 různých mládežnických center. Pořádáme různé akce, nejen ve farnostech. Působí tu řada katolických organizací, které se snaží vytrhnout děti z ulice. Je tady potřeba provést svého druhu kulturní a civilizační revoluci, a vlastně také náboženskou, aby kriminalitě vzala půda pod nohama.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.