Mezi vírou a vědou není nutný rozpor

6.11.2006 

Věda nemůže zastoupit filosofii ani Zjevení. Není s to podat vyčerpávající odpověď na nejradikálnější lidské otázky o smyslu života a smrti ani stanovit poslední kritéria hodnot. Benedikt XVI. o tom mluvil při audienci účastníků plenárního zasedání Papežské akademie věd, které se v prvním listopadovém týdnu zabývalo problémem ?Předvídatelnosti ve vědě.?
Někteří usuzují ? uvedl Svatý otec ? že současný rozvoj vědy a techniky je jedním z hlavních příčin laicizace a materialismu. Lidé se neobracejí k Bohu, ale domnívají se, že věda dokáže plně kontrolovat přírodní jevy. Církev uznává hodnotu vědeckého pokroku a nepovažuje jeho konflikt s vírou za nutný. Ve shodě s biblickým Zjevením Bůh stvořil člověka jako správce stvořeného světa a v jistém smyslu jako svého ?pomocníka?. Rozvoj vědy, který dovoluje dnes lépe než dříve kontrolovat přírodu, patří sám v sobě do Stvořitelova plánu. Člověk nicméně nemůže důvěřovat vědecko-technickému pokroku bezpodmínečně:

?Vědecká předvídatelnost s sebou nese také otázku etické odpovědnosti vědce. Jeho závěry se musí řídit úctou k pravdě a poctivě přiznávat jak přesnost, tak i nevyhnutelná omezení vědecké metody. To znamená samozřejmě vyhýbat se zbytečným prognózám, které se neopírají o dostačující argumenty nebo překračují možnosti předvídatelnosti současné vědy. Znamená to ale také vyhýbat se opaku, totiž mlčení motivovanému strachem, tam kde jde o skutečné problémy. Vliv vědců na formování veřejného mínění v souvislosti s jejich poznáním má příliš velký význam, než aby byl podvazován zbytečným spěchem nebo honbou za povrchní reklamou.?

Benedikt XVI. zdůraznil, že církev podporuje usilí vědy o porozumění důsledkům přírodních jevů. Za zvlášť významný označil výzkum zaměřený na ohrožení životního prostředí a hledání alternativních zdrojů energie. Církev musí připomínat, že schopnost vědy předvídat a kontrolovat přírodní jevy nesmí být nikdy zneužívána proti životu a lidské důstojnosti, pokračoval Papež. Filosofie a teologie mohou nabídnout empirickým vědám důležitou pomoc. Také dějiny lidské svobody přesahují vědecké prognózy. Nelze to popírat, protože tak by člověk v posledku ztrácel to, co v něm je lidské ? řekl Benedikt XVI. v promluvě k Papežské akademii věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.