Zástupce Vatikánu při OSN o souvislosti mezi mírem a pravdou

4.11.2006 

Souvislost mezi mírem a pravdou a nutnost vychovávat mladé generace k míru byla tématem vystoupení stálého pozorovatele Svatého Stolce při OSN. Arcibiskup Celestino Migliore si včera vzal slovo na zasedání valného shromáždění Spojených národů věnovaném kultuře míru.

Vatikánský představitel vyjádřil podporu Svatého Stolce ?Mezinárodní dekádě kultury míru a neuplatňování násilí pro dobro dětí na celém světě?, která byla vyhlášena na prvních deset let třetího tisíciletí. Za příklad péče o výchovu mladých k míru označil právě začínající setkání mladých lidí různých náboženství, organizované papežskou radou pro mezináboženský dialog.
Arcibiskup Migliore citoval také poselství Svatého otce k letošnímu Světovému dni míru, který se tradičně slaví 1. ledna, tentokrát věnované ?Míru v pravdě?. Tváří v tvář hrozbě mezinárodního terorismu Benedikt XVI. zdůraznil, že míru je nepřátelský jak nihilismus tak i fundamentalismus, protože se nesprávně vztahují k pravdě. ?Nihilisté popírají existenci jakékoliv pravdy, fundamentalisté si osobují právo nastolit ji silou. Jakkoliv mají nihilismus a fundamentalismus různý původ a patří k jiným kulturním kontextům, spojuje je nebezpečné pohrdání člověkem a jeho životem a v důsledku také samým Bohem.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.