Papež Benedikt XVI. sloužil mši svatou za zesnulé kardinály a biskupy

4.11.2006 

Papež Benedikt XVI. dnes v bazilice sv. Petra předsedal mši svaté obětované za kardinály a biskupy zesnulé za posledních dvanáct měsíců, při které koncelebrovalo i celé kolegium kardinálů. V promluvě hovořil o cíli, který nás čeká po pozemské pouti. Smrt připravuje člověka o vše pozemské, ale ne o milost, která ho spojuje s velikonočním tajemstvím Ježíše Krista a která ho vede za hranice smrti.

?Připomínka jmen těchto bratří obrací naši mysl ke svátosti křtu?, řekl papež v promluvě. ?Pro ně pro všechny ? tak jako pro každého křesťana ? znamená křest vstup do společenství svatých. Na konci života nás smrt připravuje o vše pozemské, ale ne o onu milost a onen svátostný charakter, v jejichž síle jsme neoddělitelně spojeni s velikonočním tajemstvím našeho Pána a Spasitele. Svlečen ze všeho, ale oblečen v Krista: takto pokřtěný překračuje práh smrti a ocitá se před tváří spravedlivého a milosrdného Boha. Aby bylo bílé roucho obdržené při křtu očištěno ode vší poskvrny a špíny, obětuje komunita věřících eucharistickou Oběť a koná jiné přímluvné modlitby za ty, které smrt převedla z času do věčnosti. Modlitby za zemřelé jsou ušlechtilou praxí, která předpokládá víru ve vzkříšení z mrtvých, jehož existenci nám odhaluje Písmo svaté a v plné míře Evangelium. ? Znát Ježíše znamená znát Otce, a znát Otce znamená vejít do skutečného společenství se samotným Zdrojem života, Světla a Lásky.?

Za uplynulých dvanáct měsíců zesnulo 8 kardinálů a 118 biskupů různých národností. Jak řekl Benedikt XVI., jejich povolání do církve a k životu s Kristem, které obdrželi při křtu, ?v nich bylo posíleno svátostí biřmování a přijetím tří stupňů svátosti kněžství, a stále syceno svátostí Eucharistie. Skrze tuto jejich svátostnou cestu se jejich ?bytí v Kristu? ustálilo a prohloubilo, takže smrt už pro ně není ztrátou ? od okamžiku, kdy již v evangelním smyslu vše ztratili pro Krista a Evangelium (srv. Mc 8,35) ? ale ziskem: ziskem konečného setkání s Kristem, v němž je plnost života.?

Shromáždění pak Svatý otec vyzval k modlitbě za to, aby zesnulí spolubratři v biskupské službě tohoto vytouženého cíle dosáhli.

-lan-

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.