Biskupové Řecka na návštěvě Ad limina apostolorum

30.10.2006 

Růst katolické komunity v Řecku, dialog s pravoslavnými a problém právního status katolické církve byly hlavními body promluvy Benedikta XVI. k řeckým biskupům. Na návštěvu ad Limina Apotolorum jich přijelo celkem 6 ? z toho 4 latinští a po jednom z obřadu bizantského a arménského. Každého z nich Svatý otec přijal v těchto dnech na soukromé audienci.

Jak informoval předseda episkopátu, biskup Franghiskos Papamanólis, počet katolíků v Řecku v krátké době vzrostl z 50-ti tisíc na víc než 350 tisíc. Řeků je ovšem necelá pětina, kolem 18-ti %, ve farnostech se často najdou věřící až čtyřiceti různých národností.
Svatý otec k tomu poznamenal:

?Značný příliv katolíků pocházejících z blízkých zemí staví před vás a vaše duchovenstvo nové potřeby v rámci pastorační služby. Není snadné si s nimi poradit. Chápu proto váš apoštolský nepokoj o stádce, které se značně rozrostlo. Také zevnitř je velmi rozrůzněné, vzhledem k přítomnosti věřících různých jazyků a obřadů. Myslím, že zvlášť vhodné v této nové situaci je rozvinout konstruktivní dialog s jinými episkopáty. Taková debata jistě dovolí učinit dalekosáhlejší rozhodnutí, jak pokud jde o hledání chybějících kněží, tak i dostatečných prostředků. Samozřejmě bude nutné respektovat specifickou identitu věřících. Nemůže tím ovšem nijak utrpět život a programy církví, která vám Kristus svěřil.?

Benedikt XVI. se dotkl také ekumenické problematiky. Vyjádřil naději, že dialog s pravoslavnými povede k plné jednotě. Předal pozdravy arcibiskupu Christodoulovi a celé řecké pravoslavné církvi. Podpořil také úsilí katolické církve o prosazení právní subjektivity u Řecké vlády.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.