Řečtí biskupové přijeli do Vatikánu

28.10.2006 

Svatý otec přijal také tři řecké biskupy, kteří zahájili návštěvu ?ad Limina apostolorum?. V Řecku žije jen o něco málo víc lidí než v České republice. Z celkem 11 milionů obyvatel patří 97% do pravoslavné církve. Vyznavačů islámu je kolem 150-ti tisíc a katolíků, z nichž jen čtvrtina má řeckou národnost, je přes 200 tisíc. Největší skupinou cizinců jsou obyvatelé Filipín a na druhém místě je čtyřicetistisícová skupina Poláků.

Řecký episkopát tvoří 6 biskupů. Čtyři z nich slouží katolíkům latinského obřadu, jeden byzatského a jeden arménského. Hlavním pastoračním problémem je velké územní rozptýlení věřících. To znesnadňuje katechezi i pravidelné přijímání svátostí. Vzhledem k privilegované pozici pravoslaví, je katolicimus vnímán vládou jako zahraniční náboženství. Navzdory úsilí katolická církev stále nemá právní subjektivitu.

Návštěva Jana Pavla II. v Řecku v roce 2001 znamenala navázání vztahů s tamním pravoslavím. Spolupráce a dialog mezi oběma církvemi jsou nezbytné zejména vzhledem k novým úkolům, které přináší proces evropské integrace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.