Papež k představitelům Christian World Communions

27.10.2006 

Dialog a duch bratrství vytyčují cestu, která může vést křesťany k cíli jednoty celého těla církve. Před shromážděním složeným z katolíků, luteránů, anglikánů a baptistů ? účastníků konference ?Christian World Communions? ? se Benedikt XVI zaměřil na téma ekumenického dialogu a jak je důležité, aby se o něj usilovalo v rámci uctivé konfrontace jednotlivých konfesionálních tradic.

Přesvědčení je mocnější než překážky, Duch více nez rozdíly. Benedikt XVI. uznává, že cesta ekumenického dialogu potřebuje tyto dary, aby mohla směřovat ke konečnému cíli, k ?plné a vidtelné? jednotě křesťanů. Tuto myšlenku vyslovil Svatý Otec dnes dopoledne v ?Sala dei Papi?, kde přijal Christian Worl Communions, organismus, jenž pořádá pravidelná setkání, zvláště teologického rázu, mezi anglikány, luterány, baptisty a katolíky, kteří byli reprezentováni představiteli Papežské rady pro Jednotu křesťanů.

Po celá desetiletí , poznamenal Benedikt XVI, konference Christ World Communios poskytovala forum pro plodné styky mezi různými církevními komunitami. Tato setkání umožnila vybudovat vzájemnou důvěru, nepostradatelnou k šíření bohatství různých křesťanských tradic a sloužila společnému volání k apoštolátu. Ale- tvrdil s otevřeností Svatý Otec, zůstává základní problém:

"Ti kteří vyznávají , že Ježíš Kristus je Pán, jsou tragicky rozděleni a nemohou vždy vydávat důsledné společné svědectví. A zde tkví nesmírná odpovědnost nás všech."

Téma konference je zvláště naléhavé ?Vize jednoty křesťanů? Svatý Otec uznal, že dosavadní teologické rozhovory se vyznačovaly vůlí ?jít za věci, které rozdělují? A tedy Benedikt XVI. vybízel:

"Nesmíme ztratit z pohledu konečný cíl: plnou a viditelnou jednotu v Kristu a církvi. Můžeme malomyslnět, když je pokrok pomalý ? připustil- ale je příliš ve hře, než abychom se mohli obracet zpátky." Naopak ? uzavíral Kristův náměstek ? jsou dobré důvody, abychom pokračovali rychleji, jak již napsal Jan Pavel II. v encyklice Ut unum sint. ? jednota církve prochází skrze ?znovu objevení bratrství a mnohem větší solidarity ve službě lidstva.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.