Ozbrojené síly mají sloužit obraně, svobodě a bezpečnosti

26.10.2006 

Jak uskutečňovat ?službu míru mezi zbraněmi?, o tom mluvil Benedikt XVI. při dnešní audienci účastníků Mezinárodního sympozia vojenských ordinariátů. ?Hodnota lidské bystosti a hodnota míru, jsou základním rámcem duchovní služby v armádě, řekl Papež. Tématem se zabývá Apoštolská konstituce Spirituali militum curae, kterou před dvaceti lety vydal Jan Pavel II. Jejím cílem bylo obnovit stuktury duchovní péče v armádě podle směrnic II. Vatikánského koncilu a s ohledem na změny, ke kterým v ozbrojených složkách došlo. Přestože situace se dále rozvíjí a předpisy je potřeba upravovat podle aktuálního stavu, zmíněný papežský dokument zůstává platný. Vojenské ordinariáty mají podobnou strukturu jako diecéze. Jejich ordinář má působí diecézní biskup a vojenští kaplani jako kněží ve farnostech. Úkolem vojenských biskupů je starat se o náboženskou formaci vojáků a jejich rodin.

Dvacet let starý papežský dokument cituje konstituci II. vatikánského koncilu o Církvi v dnešním světě, kde se zdůrazňuje, že lidé plnící vojenskou službu se mají zasazovat o upevnění míru. Je to učení, které církev vždy zastávala:

?Tato naléhavá výzva k míru ovlivnila západní kulturu a šířila ideu, že ozbrojené síly mají sloužit výlučně obraně, bezpečnosti a svobodě národů. Naneštěstí jiné, ekonomické a politické zájmy, podněcované mezinárodním napětím mají nezřídka za následek, že se tato konstruktivní tendence setkává s překážkami a zpožděním. Svědčí o tom potíže v procesu odzbrojení. Církev bude nadále sloužit uprostřed vojenského světa formováním svědomí, s jistotou, že Boží slovo, hojně rozsévané a odvážně spojované se službou milosrdenství a pravdě, přinese plody ve svůj čas.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.